Nie poddawaj się! Początki bywają trudne...
Zuchozaur dostaje pierwszy rower i nie może się wprost doczekać, kiedy pojedzie na nim na przejażdżkę z przyjaciółmi. Siada na siodełko i próbuje ruszyć... ale pojazd się chwieje i maluch spada na ziemię. Znowu wsiada na rower, rusza i... znowu się przewraca! Nie potrafi na nim jeździć. Gdy dinozaur jest gotów się poddać, przyjeżdża babcia. Opowiada mu historię o tym, że jeśli naprawdę się czegoś pragnie, nie wolno się poddawać. Mądre słowa dinobabci dodają malcowi odwagi.
,,Zuchozaur" to uroczo zilustrowana, zabawna opowieść, która pokaże najmłodszym, że początki często bywają trudne. Kiedy robimy coś po raz pierwszy, zazwyczaj nie wychodzi nam to tak, jak chcemy. Jednak niepowodzenie wcale nie oznacza, że coś nam się nigdy nie uda - często jest częścią drogi do sukcesu.
W serii ukazały się także tytuły ,,Zmartwiozaur", ,,Przytulozaur", ,,Tuptozaur".
Wydawnictwo: Zielona Sowa
Data wydania: 2023-08-23
Tytuł oryginału: Wobblyzaurus
Jeśli nie mieliście jeszcze w swoich rękach książek autorstwa Rachel Bright to musicie to jak najprędzej zmienić!
Ja szczególnie polecam Wam serię, którą ilustrował Jim Field ("Mysz, która chciała być lwem" to nasza ulubiona!).
Dziś natomiast przychodzę z nowością wydawniczą a zarazem nowością dla nas.
"Zuchozaur" to już kolejna część w serii z dinozaurami, tworzona tym razem we współpracy z Chrisem Chattertonem. Każda książka przekazuje dzieciom dużo mądrych zdań i wartości wspomagających radzenie sobie z codziennością.
W najnowszej odsłonie maluch poznaje Zuchozaura - dzielnego dinka, który chce wziąć udział w wielkim, rowerowym wyścigu. Problem jednak w tym, że nie do końca radzi sobie na dwóch kółkach. Zalicza upadek za upadkiem, aż w końcu traci zapał do ćwiczeń. Z pomocą nadchodzi Babciozaur i nie pozwala maluchowi zwątpić w siebie! Z ust wspaniałej babci pada wiele dodających wiary i odwagi słów!
"Zuchozaur" to picturebook, który porywa czytelnika swoją lekkością, perfekcyjnie łącząc rymowany tekst (w przekładzie Barbary Supeł) z prostymi, czytelnymi ilustracjami.
Ta przeurocza książka to idealny prezent dla malucha, który spotyka w swoim życiu wiele wyzwań na każdym kroku i być może niezupełnie sobie z nimi radzi, brak mu wytrwałości, zbyt szybko się poddaje tłumacząc sobie, że to nie dla niego. Wsparcie w postaci dzielnego Zuchozaura i jego babci może być tutaj bardzo cenne.
Sama często w rozmowach z synem lubię przytaczać książkowe postacie oraz sposób w jaki poradziły sobie z problemem, który aktualnie go męczy.
Zuchozaur trafił do nas w idealnym momencie bo starszy syn wciąż szkoli swoją jazdę na większym rowerze.
Ten dinozaur zostaje z nami i myślę, że niedługo dołączą do niego pozostali koledzy!
A w serii znalazły się także:
"Tuptozaur"
"Zmartwiozaur"
"Przytulozaur"
"Zuchozaur" autorstwa Rachel Bright to urocza opowieść, pełna zapału i wytrwałości, która zachwyca i bawi, równocześnie dostarczając cennych lekcji życiowych.
Mały Zuchozaur, bohater pełen pasji i chęci do zdobywania nowych doświadczeń, staje przed największym wyzwaniem - nauką jazdy na rowerze. Marzy o zwycięstwie w Wielkim Dino-wyścigu, oczami wyobraźni widząc sobie na podium. Jednak rzeczywistość okazuje się trudniejsza niż się spodziewał, a jazda na rowerze znacznie bardziej skomplikowana. Każda próba kończy się spektakularnym upadkiem, a każde niepowodzenie coraz bardziej podkopuje pewność siebie. Wtedy, niczym dobra wróżka, pojawia się Babciozaur, dzieląc się swoją mądrością i doswiadczeniem podkreśla znaczenie wytrwałość i determinacji w dążeniu do celu i realizacji marzeń.
Każde dziecko, które kiedykolwiek próbowało nauczyć się jeździć na rowerze, z pewnością odnajdzie się w emocjach, które towarzyszą Zuchozaurowi. Początki zawsze bywają trudne, żeby osiągnąć wymarzony cel, trzeba być konsekwentnym i cierpliwym. Każdy upadek to krok do sukcesu, a każda porażka może być cenną lekcją.
Ta piękna opowieść napisana lekkim, rymowanym tekstem zachwyci zarówno dzieci, jak i rodziców. Urocze ilustracje dodają książce niepowtarzalnego uroku, a historia o wytrwałości i dzielności dostarcza cennej lekcji podkreślając wartość pasji i odwagi w dążeniu do celu
Wysoko na zamglonym zboczu góry dwie pandki rude żyją szczęśliwie ze swoją mamą. Obiecały jej, że nie będą same oddalać się od domu. Jednej pandce wystarczy...
Wilczek, choć jest jeszcze szczeniakiem jest silny i niezależny jak każdy dorosły wilk. Wcale nie potrzebuje pomocy swojej rodziny i przyjaciół...
Przeczytane:2023-08-20, Ocena: 6, Przeczytałem,
ak wygląda nauka jazdy na rowerze Waszych maluchów? U nas, jak to w życiu, pełno wzlotów i upadków, ale grunt w tym, żeby wierzyć w siebie i się nie poddawać. Cieszę się, że ta pięknie zilustrowana książka porusza bliski nam temat, płynie z niej mądry przekaz, a w dodatku wpisuje się idealnie w to, co lubi mój miłośnik dinozaurów.
Czy znane są Wam te wydania o uczuciach od wydawnictwa Zielona Sowa?
Oprócz Zuchozaura, poznajemy też Babciozaura. Dzięki jej motywacji wnuczkowi nie brakuje siły do działania i nadziei w zwycięstwo w ważnym wyścigu. Zawody nie muszą być czystą konkurencją, ale też przyjemnością i mile spędzonym czasem.
Uroczym ilustracjom towarzyszy świetnie rymowany tekst, którego nie jest dużo, więc idealnie nada się do czytania młodszym przedszkolakom. Są nawet wyrazy dźwiękonaśladowcze jak Ziuu, Bam czy Bęc.
Kolejna część fantastycznej serii dla dzieci o odwadze i wytrwałości w dążeniu do spełnienia marzeń. Przełożona została doskonale przez Barbarę Supeł.
Cała kolekcja to duże barwne picturebooki w tekturowych okładkach, które będą ozdobą dziecięcych biblioteczek. Emocje i niektóre wyrazy wyróżniono i napisane są dużymi literami np. lęk czy pamiętaj, co budzi ciekawość czytelnika.