Gorczański Park Narodowy wita żubry pięknymi widokami. Szczególnie przypada im do gustu urocza polana pokryta kwitnącymi krokusami. Pompik odkrywa jednak coś jeszcze bardziej zachwycającego: błyszczące niczym klejnot, czarno-żółte stworzenie, które jest... tak zawstydzone, że kamienieje w bezruchu. Jak żubry mają przekonać nieśmiałą salamandrę, że jest najbardziej niezwykłym zwierzęciem w okolicy?
Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2019-09-30
Niezwykła kosmiczna podróż z sondą Voyager. Kosmos w pigułce z punktu widzenia bohatera - sondy kosmicznej Voyager, która od 1977 roku przebyła już 12...
W tym tomie serii Odkrycia żuberki podążają za słodkim zapachem, który doprowadza ich do gniazda pszczół. Z początku boją się, że owady mogą użądlić, jednak...
Przeczytane:2019-11-11, Ocena: 4, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2019 roku, 52 książki 2019, 26 książek 2019, 12 książek 2019, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2019,
Żubr Pompik zabiera nas na kolejną wyprawę. Tym razem wraz z jego rodziną wybieramy się do Gorczańskiego Parku Narodowego, zwiedzamy nowe miejsca i odbywamy fajną przygodę.
Pompik i jego siostra Polnika poznają salamandrę, którą są bardzo zachwyceni. Okazuje się jednak, że salamandra nie ma ochoty na towarzystwo, jest nieśmiała i smutna, a także ma złe zdanie na swój temat. Jaszczurka uważa, że jest okropna, ponieważ jest jadowita. Nie odstrasza to jednak żubrzej rodzinki i starają się jej pokazać, że jest wspaniała.
Historia Pompika jest bardzo ciekawa i zdecydowanie fajnie pokazać ją dziecku. Jest to lekka lektura, którą bardzo szybko się czyta. Dużym plusem jest wykonanie całości i szczegóły, które sprawiają, że książka jest wyjątkowa.
Świetną sprawą jest przede wszystkim możliwość podpisania bajki przez dziecko. Mamy tutaj specjalną rubrykę z napisem "Ta książka należy do...". Jak dla mnie jest to genialna opcja, która z pewnością ucieszy Wasze pociechy.
Kolejną zaletą książeczki jest wyzwanie, które postawione jest dziecku już na starcie. Każdy młody czytelnik ma za zadanie liczyć salamandry podczas czytania. Ja jestem z tego bardzo zadowolona, ponieważ dziecko ćwiczy czytanie, liczenie oraz wzrok.
Zachwyciło mnie również dodanie do książeczki ciekawostek przyrodniczych, związanych z całą bajką. Dzięki nim dziecko dowiaduje się ciekawych informacji o otaczającym go świecie.
Morał jaki wyniosłam z tej bajki jest taki, że nie warto tracić wiary w siebie ani krytykować się, bo zawsze znajdzie się ktoś, kto nas doceni takich, jakimi jesteśmy. Jest to piękne przesłanie, które powinno poznać każdego dziecko i za to ta bajeczka ma ode mnie ogromny plus.
Minusem książeczki jest dla mnie język, jakim posługuje się autor. Czasami jest zbyt nowoczesny. Nie podoba mi się moment, gdy Polinka się wywróciła, a Pompik pyta się jej czy żyje, zamiast czy nic jej nie jest.
W ogólnym rozrachunku "Nieśmiała Salamandra" to bajka, którą warto pokazać swoim dzieciom. Uważam, że będą zadowolony z przygody, którą odbędą z Pompikiem. Ja osobiście jestem zadowolona. Znajdziecie tutaj nie tylko fajną opowieść, ale także piękne, barwne ilustracje, które świetnie dopełniają całość.