Jayne i June Baek nie mają ze sobą nic wspólnego.
June jest o trzy lata starsza, ma całe życie pod kontrolą, jest wszystkowiedzącą narcyzką z nudną pracą i mieszkaniem bez duszy (według Jayne).
Jayne ma problemy z emocjami, musi w końcu skupić się na studiach i przestać marnować pieniądze rodziców (jeśli zapytać June).
Kiedyś były bliskie sobie jak nikt inny, teraz nie łączy ich praktycznie nic, oprócz wspólnego pochodzenia i mieszkania w Nowym Jorku.
Do czasu, gdy June zachoruje, a Jayne będzie jedyną osobą, która może jej pomóc.
Czy zbieg okoliczności, problemy mieszkaniowe i rodzinne sekrety sprawią, że siostry dowiedzą się o sobie więcej, niż są skłonne przyznać? A co, jeśli pomagając June, Jayne będzie musiała zmierzyć się z faktem, że sama też może być chora?
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2024-03-27
Kategoria: Dla młodzieży
Tytuł oryginału: Yolk
Przeczytane:2024-05-06, Ocena: 3, Przeczytałem,
??
,,Żółtko" to historia dwóch zupełnie różnych od siebie sióstr, które nie są sobie zbyt bliskie. Sytuacja zmienia się, gdy okazuje się, że u June - starszej z nich - zdiagnozowano raka.
??
Dawno nie miałam takiego chaosu w głowie przy pisaniu recenzji. Może więc dla ułatwienia sprawy wskażę Wam plusy i minusy tej historii.
Co mi się podobało?
? fragmenty o koreańskich korzeniach
? przemiana bohaterek
? ciekawie opisane zaburzenia odżywiania, bez upiększeń
Co odbierało mi przyjemność z lektury?
? chaotyczny styl
? wolne tempo akcji, mnogość opisów i dygresji
? nagromadzenie wulgaryzmów
? zbyt mało pogłębione wątki
? brak dobrego wyjaśnienia podłoża konfliktu między siostrami
Myślę, że najlepszymi fragmentami tej książki są pierwsze i ostatnie rozdziały (choć w zakończeniu zabrakło mi informacji na temat jednej z bohaterek).
Początkowo byłam zaintrygowana tą historią, ale dość szybko okazało się, że czytanie idzie mi dość opornie. Niezbyt podobał mi się styl autorki, nie miałam poczucia, że fabuła dokądś zmierza, a niektóre dialogi były w mojej ocenie niezrozumiałe i nazbyt wulgarne jak na książkę 14+.
Niestety nie potrafiłam empatyzować z głównymi bohaterkami, były one dla mnie po prostu męczące. Choć lubię od czasu do czasu sięgnąć po książkę, która mnie dobije, ta wymęczyła mnie w jakiś nowy, niekomfortowy sposób.
Spodziewałam się pięknej, poruszającej lektury o odradzającej się siostrzanej więzi, ale niestety trochę się zawiodłam. Dostrzegam plusy tej historii, ale nie zdołały zatrzeć raczej negatywnego wrażenia.
[TW: zaburzenia odżywiania]
[współpraca reklamowa z @wydawnictwoyoung]