Zniszczone dzieciństwo

Shy Keenan już we wczesnym dzieciństwie poznała, co to piekło na ziemi. Skrzywdzili ją ludzie, którzy powinni kochać swoje dziecko i się o nie troszczyć. Rodzice. Dorośli. Opiekunowie. Doświadczenia Shy są tak straszne, że trudno o nich myśleć bez bólu, a co dopiero z nimi żyć. A jednak ta poniżana, bita, gwałcona i pozostawiona na pewną śmierć dziewczynka nie tylko znalazła w sobie siłę, by przeżyć, ale i by zacząć wszystko od nowa i wymierzyć sprawiedliwość. Udowodniła, że nawet najgorsza trauma może stać się punktem wyjścia do czegoś dobrego. Dziś pomaga innym krzywdzonym dzieciom uporać się z demonami przeszłości .

Informacje dodatkowe o Zniszczone dzieciństwo:

Wydawnictwo: HACHETTE
Data wydania: 2010 (data przybliżona)
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: 978-83-7575-733-0

Kup książkę Zniszczone dzieciństwo

Zniszczone dzieciństwo - opinie o książce

Avatar użytkownika - krzysiek19730330
krzysiek19730330
Przeczytane:2014-05-07, Ocena: 4, Przeczytałem,
Po przeczytaniu tej książki trzeba trochę czasu by wyjść z przygnębienia w jakie się wpada podczas czytania jej.
Shy, a właściwie Karen Keenan w tej książce opowie nam swoją historię. Przygotujcie się na brutalne, prawdziwe historie. Shy od najmłodszych lat była źle traktowana. W matce nie miała wsparcia, nie była przez nią kochana, a ojczym bił ją i regularnie gwałcił.Jakby tego było mało krzywdzona była przez wiele osób. Można by rzec, że historia lubi się powtarzać... Zazwyczaj w książkach tego typu ofiary gwałtów, molestować o niczym nie mówią, bo się boją, wstydzą, albo nie wiedzą, że jest to złe. W tym przypadku było jednak inaczej. Nie chcę dużo zdradzać, ale Shy mówiła o tym i to nie raz, a jaki to miało skutek? Przeczytajcie sami. Jestem pewna, że tak jak ja będziecie wstrząśnięci. Historia prawdziwa, trudna, pełna niesprawiedliwości. Sky Keenan odważyła się opowiedzieć o tym, co ją spotkało. Sama też założyła fundację, by pomagać krzywdzonym dzieciom. Autorka nie ubarwia żadnych faktów, pisze szczerze. Walczyła też o prawdę, mimo że kosztowało ją to wiele. Nie mogą powiedzieć, że książkę czyta się łatwo, bo jest pełna brutalności i płakałam przy niej jak głupia. Nie jest to jednak historia koło której można przejść obojętnie.
Avatar użytkownika - blebelebe
blebelebe
Ocena: 6, Czytam,
Książka ukazująca prawdziwą brutalność, okrucieństwo i absurd - jak rodzice mogą traktować własne dzieci, a policja jest bezsilna wobec pedofilii. Gorąco polecam, jednakże wyłącznie ludziom z silną psychiką. Mogę zagwarantować, że w czasie czytania albo wpadniecie w furię, albo zalejecie się rzewnymi łzami... Naprawdę warto przeczytać. Jestem w tym momencie na ostatnich stronicach :).
Avatar użytkownika - hajduczek
hajduczek
Przeczytane:2019-08-01, Ocena: 4, Przeczytałam, 12 książek 2019,

Dziecko padło ofiarą przemocy fizycznej i psychicznej, ale szczerze, to mam wrażenie że jest tu jakiś przesyt. Przecież nawet prostytutka nie dała by rady obsłużyć kilku klientów pod rząd jednego dnia i tak dzień w dzień, a co dopiero dziecko lat 4 czy 6... Karen była bita, głodzona, gwałcona od maleńkości przez dorosłych mężczyzn, a wiadomo przecież jakie rozmiary mają męskie narzady, a jak małe i delikatne jest dziecko.

Avatar użytkownika - Mamut
Mamut
Przeczytane:2019-06-12, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2019,

Autorka tej brutalnej ksiażki naprawdę ma na imię Karen, a Shy to jej sekretne przezwisko, wymyślone przez Freda, jej ojca (Shy- wstydnisia, ponieważ na zdjęciach miała zawsze głowę przechyloną w bok i wyglądała na zawstydzoną). Gdy miała 6 lat powiedziała tacie sekret, że Stanley, jej ojczym, robi jej krzywdę, każe robić różne rzeczy (np. potrząsać siusiakiem). Mężczyźni pobili się i wkrótce Stanley oswiadczył dziewczynce, że jej tata nie żyje... Potem "okropności" robił z nią i jej młodszą siostrą sąsiad. Kiedy mam się o tym dowiaduje, mężczyznę aresztowano, a dziewczynki nie mogły zrozumieć, czemu jak krzywdzi ich ojczym i jego koledzy to jest ok, a jak sąsiad to już nie. seksualnie wykorzystywana Shy-Karen spędziła wiele czasu także w instytucjach opiekunczych, szpitalach psychiatrycznych i w więzieniu. Nikt nie chciał wierzyć w winę oprawców, wszystko zwalano na nią, na to, jaka jest niegrzeczna i prowokująca. Straszne!

Avatar użytkownika - kroplina
kroplina