Znaj swoją wartość. O pieniądzach, kobietach i uczciwym wynagradzaniu

Najnowsza książka Miki Brzeziński, słynnej amerykańskiej dziennikarki politycznej, jednej z czołowych twarzy MSNBC, to wciągająca opowieść o kobiecej drodze do zawodowego sukcesu.

Autorka poddała analizie własną drogę zawodową a zebrane wnioski wzbogaciła o badania oraz wypowiedzi znanych i cenionych kobiet. W ten sposób powstało kompendium wiedzy dla kobiet, które mając sprecyzowane cele zawodowe nie wiedzą jako poradzić sobie z problemem kobiecej dyskryminacji. Brzeziński odpowiada na pytania dlaczego kobiety nie negocjują swojego wynagrodzenia, dlaczego ostre negocjacje zwykle działają na ich niekorzyść oraz z jakich faktycznie powodów nadal istnieje ogromna rozbieżność w płacach kobiet i mężczyzn, a także jak radzić sobie z tym problemem.

Z książki dowiemy się o punktach zwrotnych w karierze autorki, decyzjach które pozwoliły jej pójść do przodu lub zatrzymały jej karierę w miejscu. Opisuje aferę jaką wywołała rwąc na antenie programu „Morning Joe” newsa o Paris Hilton, który przez władze stacji został wybrany na informację otwierającą program, kiedy w tym samym czasie w Iraku miało miejsce wiele niepokojących wydarzeń. Dodatkowo tajniki drogi do sukcesu zdradzają m.in. doradczyni prezydenta USA Valerie Jarrett, dyrektorka wykonawcza Facebooka Sheryl Sandberg, opiniotwórcze specjalistki od mediów Arianna Huffington i Tina Brown, redaktorki naczelne znanych czasopism: Lesley J. Seymour z „More” i Kate White z „Cosmopolitan”.

- To my jesteśmy swoimi największymi wrogami. - Valerie Jarrett, doradczyni prezydenta Baracka Obamy

Temat dyskryminacji zawodowej jest tak samo aktualny w Polsce jak i za oceanem. Wiele pań, robiących błyskotliwe kariery, nadal jest wynagradzanych znacznie skromniej niż ich koledzy piastujący analogiczne stanowiska. Mika Brzeziński zwraca uwagę na wiele paradoksów wynikających z różnicy płci. Słabiej nagradzane kobiety muszą więcej inwestować w swój wygląd zewnętrzny aby reprezentować firmy na wymaganym przez nie poziomie. Nadal częstym wśród kobiet jest poczucie wdzięczności kiedy ich działanie zostanie docenione w pracy, natomiast panowie takie wyróżnienia traktują jako im należne.

Mika Brzezinski - urodzona w Nowym Yorku, córka prof. Zbigniewa Brzezinskiego, doradcy do spraw Bezpieczeństwa Narodowego za prezydentury Jimmi’ego Cartera (1977-1981). Ceniona dziennikarka radiowa i telewizyjna, publicystka, autorka książek. Jest współautorką bardzo popularnego i cenionego programu „Morning Joe”, który „Time” uznał za „rewolucyjny” na amerykańskim rynku medialnym, a „New York Times” za najlepszy program informacyjny 2008 roku. Była główną reporterką stacji CBS. Obecnie zaangażowana medialnie w tegoroczną kampanię prezydencką w USA. Będzie relacjonować działania i dokonania sztabu Baracka Obamy.

- Wspinanie po szczeblach kariery zawodowej wiąże się z gotowością zgłaszania się na ochotnika. Ponieważ my, kobiety, nie zgłaszamy się same, mamy przed sobą mniejsze możliwości niż mężczyźni. Bo oni zawsze chętniej i bardziej zdecydowanie podnoszą rękę. Sheryl Sandberg, dyrektor wykonawcza Facebooka

Informacje dodatkowe o Znaj swoją wartość. O pieniądzach, kobietach i uczciwym wynagradzaniu:

Wydawnictwo: Studio Emka
Data wydania: 2012-05-09
Kategoria: Ekonomia
ISBN: 978-83-62304-49-3

Kup książkę Znaj swoją wartość. O pieniądzach, kobietach i uczciwym wynagradzaniu

Znaj swoją wartość. O pieniądzach, kobietach i uczciwym wynagradzaniu - opinie o książce