„Jest to jeden z tych żywotów, które beznadziejnie domagają się spóźnionego czegoś –
współczucia, zrozumienia, obojętnie czego – czego nie zastąpi ani nie ocali rozpoznanie
owego niedostatku” – pisał o życiu swojego brata w autobiografii Pamięci, przemów
Vladimir Nabokov. Paul Russell odtwarza przemilczane życie brata genialnego pisarza i
niezwykłe czasy, w których przyszło mu żyć.
W powieści, opartej na niezwykłym życiu Siergieja Nabokowa, homoseksualnego brata
Nabokova pisarza, Paul Russell przedstawia skomplikowany zmieniający się świat, w
jakim przyszło żyć rodzinie Nabokowów oraz ich przyjaciołom i znajomym. Akcja powieści
przenosi się z przedrewolucyjnej Rosji do Niemiec i Anglii, i wreszcie Paryża z czasów
salonu Gertrudy Stein i Alice B. Toklas. Lecz uwagę czytelnika przykuwa postać Siergieja,
szczerego i wrażliwego narratora powieści, opisującego dzieciństwo spędzone w cieniu
uwielbianego przez ojca i błyskotliwego brata, paryskie opiumowe wieczory z Cocteau,
trudne podboje miłosne w kręgu legendarnego zespołu Ballets Russes i osamotnienie w
bombardowanym podczas wojny Berlinie, gdzie ostatecznie Siergiej został aresztowany i
zesłany do obozu koncentracyjnego, w którym zmarł w roku 1945.
W powieści, która wymagała od autora starannych studiów, spotykamy nie tylko samego
mistrza, Vladimira Nabokova, lecz także niezwykłe postaci, takie jak Pablo Picasso,
Siergiej Diagilew, Igor Strawiński, Magnus Hirschfeld, Gertrude Stein i Alice B. Toklas,
Jean Cocteau.
„Było mi trochę wstyd, że dopiero po latach pomyślałem o życiu Siergieja, przecież z
twórczością Vladimira obcowałem przez lata” – mówi Paul Russell, pisarz i wykładowca,
którego praca doktorska dotyczyła pisarskich technik Vladimira Nabokova. Autor
przyznaje, że bezpośrednią inspiracją do napisania tej powieści był esej Lva Grossmana
The Gay Nabokov oraz oryginalne listy Siergieja Nabokowa przechowywane w Bibliotece
Nowojorskiej.
Informacje dodatkowe o Zmyślone życie Siergieja Nabokowa: