Złoty środek. O przyjemnościach cierpienia i poszukiwaniu sensu

Lubimy chodzić do kina, by płakać i zamierać z przerażenia. Z przyjemnością słuchamy smutnych piosenek. Zjadamy piekielnie ostre potrawy, zażywamy kąpieli w niemal wrzącej wodzie, wspinamy się na szczyty i biegamy maratony. Niektórzy z nas poszukują nawet cierpienia w praktykach seksualnych.

Paul Bloom wyjaśnia, dlaczego czerpiemy radość z takich doświadczeń i dlaczego właściwy rodzaj bólu może potęgować doznanie przyjemności. Ból może odwrócić uwagę od przeżywanych lęków, a nawet pomóc w samodoskonaleniu. Umyślne cierpienie może być sposobem okazania siły albo, przeciwnie, wołaniem o pomoc. Nieprzyjemne uczucia - strach i smutek - mogą być częścią zabaw i fantazjowania. Z kolei wysiłek, walka i zwycięstwo prowadzą do poczucia biegłości i doskonałości.

Nieustannie poszukujemy sensu w życiu, a to wiąże się z cierpieniem. Pragniemy prawdziwej miłości, sukcesów w karierze i dających satysfakcję aktywności, a te wymagają wysiłku, niepokoju i porażek. Znakomicie napisana, dowcipna i głęboko ludzka książka Paula Blooma dowodzi, że bez dobrowolnie wybranego cierpienia życie byłoby puste lub jeszcze gorzej - nudne.

Informacje dodatkowe o Złoty środek. O przyjemnościach cierpienia i poszukiwaniu sensu:

Wydawnictwo: Copernicus Center Press
Data wydania: 2022-10-26
Kategoria: Psychologia
Tytuł oryginału: The Sweet Spot: The Pleasures of Suffering and the Search for Meaning

Tagi: Psychologia emocji

Kup książkę Złoty środek. O przyjemnościach cierpienia i poszukiwaniu sensu

Przyjemność. Dlaczego lubimy, to co lubimy
Paul Bloom0
Okładka ksiązki - Przyjemność. Dlaczego lubimy, to co lubimy

,,Ta książka to więcej niż czysta przyjemność, to po prostu objawienie, a przy tym została napisana przez jeden z najtęższych umysłów psychologii i jednego...

To tylko dzieci. Narodziny dobra i zła
Paul Bloom0
Okładka ksiązki - To tylko dzieci. Narodziny dobra i zła

Wybitny psycholog poznawczy Paul Bloom twierdzi, że zdolność do odróżniania dobra i zła jest w człowieku głęboko zakodowana. Przez wieki, od Johna...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;