Złota klatka

W wieku 42 lat Lisa Hofmayer przybywa wraz z mężem do Afryki. Czuje się tam niepotrzebna i samotna. Wtedy poznaje Davida, bogatego Afrykanina. Jej życie całkowicie się zmienia, gdy zostaje jego 33. żoną, W swojej nowej rodzinie, składającej się z 48 żon i 76 dzieci, odnajduje poczucie bezpieczeństwa i szczęście, którego nigdy wcześniej nie zaznała. Wkrótce rodzi się jej córka Choga, która wraz ze swym licznym rodzeństwem spędza beztroskie dzieciństwo w haremie ojca. Gdy powoli staje się kobietą, jej życie zamienia się w koszmar. Ojciec w bezlitosny sposób decyduje o losie dziewczyny i wbrew jej woli wydaje ją za mąż za dużo starszego mężczyznę. Mąż brutalnym traktowaniem próbuje wymusić na niej uległość. Jak w tej sytuacji ma zachować się Lisa? Bezczynnie przyglądać się tragedii córki, czy złamać zasady panujące w haremie i pomóc jej w ucieczce?

Informacje dodatkowe o Złota klatka:

Data wydania: b.d
Kategoria: Literatura faktu, reportaż

Kup książkę Złota klatka

Złota klatka - opinie o książce

Avatar użytkownika - takahe
takahe
Przeczytane:2013-02-12, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2013, Mam,
Choga Regina Egbeme jest 31-letnią kobietą, która przez wiele lat żyła w nigeryjskim haremie. Matka bohaterki była Niemką która przybyła do Nigerii w celach biznesowych i pozostała tu jako 33 żona. Autorka w swojej powieści powraca do dzieciństwa spędzonego za murami haremu, opisuje panujące stosunki między współżonami (o ich hierarchi) i rodzeństwem. Choga wspomina okres w którym matka prowadziła farme na drugim końcu kraju jako jeden z najlepszych w jej życiu. Jednak wyniku nieposłuszeństwa jednej ze swoich sióstr (dziewczyna nie chciała wyjść za mąż za sporo starszego od siebie mężczyznę), kobiety niestety muszą wrócić do haremu. Choga Regina zamieszkała jednak ponownie na farmie jako żona czterdziestokilkuletniego Felixa. Dziewczyna, wielokrotnie wykorzystywana, zachodzi w ciążę, mimo to nadal pracuje ciężko fizycznie. Kiedy umiera ojciec Chogi, ponownie powracają do haremu, którego głową ma zostać Felix. W dniu pogrzebu ojca Chogi jej matka pomaga uciec córce z haremu. Ale to nie jest niestety koniec ciężkich przeżyć bohaterki. Przed porodem, w czasie badań kontrolnych, kobieta dowiaduje się, że jest zarażona śmiertelną chorobą. Ma to związek z jej pobytem w haremie.
Avatar użytkownika - glaadys
glaadys
Przeczytane:2013-08-27, Ocena: 5, Przeczytałam, Wyzwanie - powieści obyczajowe,
Złota klatka Autor: Choga Regina Egbeme tłumaczenie: Martyna Chomiuk seria/cykl wydawniczy: Klokan wydawnictwo: Alpress data wydania: 2007 (data przybliżona) ISBN: 80-7362-321-0 liczba stron: 263 W wieku 42 lat Lisa Hofmayer przybywa wraz z mężem do Afryki. Czuje się tam niepotrzebna i samotna. Wtedy poznaje Davida, bogatego Afrykanina. Jej życie całkowicie się zmienia, gdy zostaje jego 33 żoną. W swojej nowej rodzinie, składającej się z 48 żon i 76 dzieci, odnajduje poczucie bezpieczeństwa i szczęście, którego nigdy wcześniej nie zaznała.Wkrótce rodzi się jej córka Choga, która wraz ze swoim licznym rodzeństwem spędza beztroskie dzieciństwo w haremie ojca. Gdy powoli staje się kobietą, jej życie zamienia się w koszmar. Ojciec w bezlitosny sposób decyduje o losie dziewczyny i wbrew jej woli wydaje ją za mąż za dużo starszego mężczyznę. Mąż brutalnym traktowaniem próbuje wymusić na niej uległość.Jak w tej sytuacji ma się zachować Lisa? Bezczynnie przyglądać się tragedii córki, czy złamać zasady panujące w haremie i pomóc jej w ucieczce? Niesamowita i wciągająca! Przeczytałam jednym tchem. Doskonale wprowadza w życie kobiet z nigeryjskiego haremu.Cudowna opowieść o życiu kobiety w Afryce u boku bogatego i wpływowego męża, w haremie, kiedy historia kończy się totalną epidemią i chorobami wenerycznymi, wstrząsnęła mną. Polecam Rewelacyjna!!!