Złodziej opowieści

Oliwka jest bardzo nieśmiałą dziewczynką, która woli czytać o przygodach, niż je naprawdę przeżywać. Ale kiedy tajemnicza postać wykrada wszystkie książki w miasteczku, Oliwka postanawia wyruszyć na wyprawę w poszukiwaniu tajemniczego złodzieja. Tymczasem złodziej zupełnie nie wie, co począć z taką masą książek. Oliwce udaje się go odnaleźć i nauczyć, czym są książki i jaką radość sprawia odkrywanie dzięki nim nowych historii.

Informacje dodatkowe o Złodziej opowieści:

Wydawnictwo: Zielona Sowa
Data wydania: 2021-10-13
Tytuł oryginału: The story thief

Tagi: bóg

Kup książkę Złodziej opowieści

Złodziej opowieści - opinie o książce

Opowieść o nieśmiałej Oliwce która żyje światem ukazanym w książ?ach, kiedy jednak ktoś nie pozwoli jej czytać okazuje się że potrafi przezwyciężyć swoje lęki. Książka pokazuje wartość czytania i opowieści. Piękne ilustracje dodają uroku. Mój 5 latek zachwycony.

Książki o książkach to jest to, co tygryski lubią najbardziej! Historie o czytaniu, o pachnących farbą drukarską woluminach są szczególnie bliskie mojemu sercu. Zawsze z przyjemnością śledzę losy bohaterów, dla których literatura jest ważnym elementem życia - tak jak dla mnie. Dlatego nie mogłam przejść obojętnie wobec nowości dla dzieci od Wydawnictwa Zielona Sowa. "Złodziej opowieści" to pięknie ilustrowana, zabawna, błyskotliwa opowieść o dziewczynce, która uwielbia czytać. Zachwyca czytelnika nie tylko warstwą wizualną, ale również wartościowym przekazem. Chciałabym, aby takich książek pojawiało się znacznie więcej!

Czytanie to prawdziwa przyjemność - do takiej definicji autor świadomie i umiejętnie prowadzi małego czytelnika przez poszczególne wydarzenia. Budzi w odbiorcy pozytywne skojarzenia z książką jako przyjemnością, pasją, którą możemy dzielić z innymi - z rodziną, z rówieśnikami. Przedstawia czytanie jako formę rozrywki - niezwykłą, wyjątkową, niezastąpioną. Ale to nie jedyne przesłanie tej historii. Złodziej Opowieści uzmysławia czytelnikowi, że w książkach drzemie ogromna moc. Stanowią one nie tylko źródło dobrej zabawy, ale również wiedzy. Pomagają w zdobywaniu informacji, nabywaniu i rozwijaniu różnych umiejętności. No i pobudzają wyobraźnię, byśmy mogli wpadać na różne wspaniałe pomysły!

Ponadto opowieść ta pokazuje, że każdy ma prawo popełnić błąd. Ważne jest, by umieć się do niego przyznać, przeprosić, a przede wszystkim wyciągnąć wnioski. Książka uczy wybaczania i dawania drugich szans wszystkim, którzy szczerze żałują swoich czynów. Pielęgnuje w małym odbiorcy takie wartości jak wrażliwość, empatia, odwaga, uczciwość i uprzejmość.

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;