Złodziej liści

Wiewiórka na tropie złodzieja liści!

Jeszcze wczoraj na drzewie było mnóstwo pięknych liści. Wiewiórka leżała sobie beztrosko z brzuchem wypełnionym smacznymi orzechami i wyliczała: czerwony, żółty, pomarańczowy, czerwony, żółty, pomarańczowy, czerwony, żółty... Gdzie podział się tamten pomarańczowy, a gdzie ten żółty?! Wiewiórka jest zła, bo ktoś ukradł JEJ liście! Rozpoczyna więc poszukiwania złodzieja, które owocują poznaniem wielu zabawnych zwierząt. Podczas tej wyprawy mały czytelnik wraz z wiewiórką dowie się, że świat wraz z upływem miesięcy przybiera różne kolory.

Pięknie zilustrowany picturebook, który dawkę wiedzy o przyrodzie i porach roku podaje w bardzo przystępnej formie. Treść może (naprawdę!) zmęczyć mięśnie twarzy i brzucha od ciągłego śmiania się. Szczególnie ciekawscy znajdą na końcu książki dodatkowe informacje o zmiennych uczuciach i nastrojach.

Informacje dodatkowe o Złodziej liści:

Wydawnictwo: Zielona Sowa
Data wydania: 2021-10-13
Tytuł oryginału: The Leaf Thief
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Maria Mazurowska

Kup książkę Złodziej liści

Złodziej liści - opinie o książce

Książeczka raczej dla przedszkolaków, niewiele tekstu dużo pięknych ilustracji. Wiewiórka zastanawia się kto kradnie liście jesienią. Książeczka otwiera rozmowę z dzieckiem o przemijalności pór roku. Ciepła i zabawna. Minus to humor bardziej dla dorosłych niż dzieci słowa takie jak zrelaksować się są dość dalekie od dziecięcego słownika.