Zimne światło gwiazd

Krótka choć gwałtowna wojna wstrząsnęła kontynentem drugi raz po zaledwie dwudziestu latach wolności i pokoju. Dała nam impuls, aby tu, w Środkowej i Wschodniej Europie, skupić się na pracy na rzecz pokoju. Socjalistyczna nauka i technika wyniosła nas na orbitę, zgodnie ze słowami naszego wielkiego rodaka Konstantego Ciołkowskiego, że wprawdzie planeta nasza jest kolebką rozumu, lecz nie można całego życia spędzić w kolebce.

Żyjemy w wieku gwiezdnym, w erze kosmosu, w czasach rewolucji ponadplanetarnej. To, o czym zaledwie śnili nasi dziadowie, a co w dekadzie naszych ojców było wciąż tylko ledwo uchwytnym marzeniem, stało się dla nas, dzieci demokratycznego dobrobytu i nauki – codziennością.

Gdy w 1977 roku otwarto Szkołę Pilotów przy Centrum Kosmicznym Konstantego Ciołkowskiego, w mury nowej uczelni wstąpili dziewczęta i chłopcy będący kwiatem narodu polskiego. Ci dzielni młodzi ludzie, stawiając obywatelski obowiązek i rozwój nauki ponad własne partykularne interesy i ponad własne życie, zasiedlają zimną pustkę kosmicznej próżni.
Poznajcie losy bohaterów socjalistycznej epopei – Gwiezdnej Glorii, pierwszej Polki w kosmosie – Wiktora Dobrowolskiego i Jerzego Nowickiego, pary nieustraszonych pilotów, których nie przeraża mrok orbity ani technologiczne niedostatki, a także przybranego ojca ich wszystkich – dyrektora Centrum Kosmicznego, towarzysza o nienagannej obywatelskiej postawie, który nie waha się, gdy trzeba, postawić ludzkie życie ponad partyjnym interesem.

Informacje dodatkowe o Zimne światło gwiazd:

Wydawnictwo: Wydawnictwo IX
Data wydania: 2021-09-01

Tagi: bóg

Kup książkę Zimne światło gwiazd

Zimne światło gwiazd - opinie o książce

To zawierająca okruchy prawdziwych zdarzeń wizja alternatywnej historii, która mogłaby się wydarzyć. Jest to zbiór opowiadań zaczynających się w czasach II Wojny Światowej, aż po czasy współczesne. Okraszone wystylizowanymi na dane czasy artykułami czy dokumentami, nieźle oddające klimat tamtych lat. Nie brak tu sprawiających wrażenie wiarygodności projektów technologicznych.
Opowiadania te traktują o tym jak krok po kroku rozwijał się podbój kosmosu przez człowieka, usłany nie tylko sukcesami, ale i sromotnymi porażkami. Wyłania się z nich obraz odważnych ludzi, którzy poświęcając swoje prywatne sprawy i ryzykując własnym życiem robią wielki krok do przodu w dziedzinie nauki.
Któż z nas choć raz w życiu nie marzył o wyprawie w kosmos? Ta książka pozwala to sobie dokładnie wyobrazić, te maszyny, specjalny ubiór, stres związany z wyprawą. Uświadamia, że człowiek jest tak naprawdę pyłkiem, zaledwie mgiełką w tych wszystkich milionleciach na wszechświecie.
Tam w tej pustce człowiek pozostaje tak naprawdę sam z własnymi myślami, dobitnie odczuwa swoje marne kruche jestestwo w obliczu kosmosu.
To nietuzinkowa pozycja z gatunku space opera i hard sci-fi. Naprawdę wciąga, czyta się ją płynnie i nie brak tu odrobinki humoru.
Ja się przy niej dobrze bawiłam.

Stacja: Nowy Świat
Bartek Biedrzycki0
Okładka ksiązki - Stacja: Nowy Świat

Wojna wygnała ludzi z Warszawy, zostali tylko ci, którzy zdążyli zejść pod ziemię. Ocaleni w tunelach, na stacjach i podziemnych dworcach wiodą...

Po sezonie
Bartek Biedrzycki0
Okładka ksiązki - Po sezonie

W małych letniskowych miasteczkach żyje się spokojnie, kiedy skończy się już sezon turystyczny. Czasem jedynie ktoś podpali śmietnik albo potłucze szyby...