Ziele na kraterze

Autobiograficzna powieść o życiu ziemiańskiej rodziny wyrzuconej przez splot wydarzeń historycznych na wielkomiejski, warszawski bruk.Choć powieść jest tylko o losach najbliższych stanowi wszechstronny portret tłumu ludzi, przewijających się przez jej karty. Obok skomplikowanych dziejów rodzin ziemiańskich, Wańkowicz szkicuje krótkie, tragiczne życiorysy młodzieży biorącej udział w powstaniu warszawskim, celne portrety rodaków z ich dziwactwami i śmiesznostkami często łagodzonymi bohaterskimi czynami.

Informacje dodatkowe o Ziele na kraterze:

Wydawnictwo: Literatura
Data wydania: b.d

Kup książkę Ziele na kraterze

Mama to miękkie ręce, Mama to melodyjny głos, to chuchanie na uderzone miejsce. Mama to samo dobro i sama przyjemność, coś, co dobrze jest mieć w każdej chwili życia koło siebie, dookoła siebie, gdzieś na horyzoncie. A jednak równocześnie Mama to szereg praw, niezłomnych „pójściów spać”, okropnych „proszę to włożyć”, Mama to szorowanie ostrym ręcznikiem, to godziny odmierzone, żywot przyjemny, życzliwy, słoneczny, ale bez niespodzianek i zanadto świątobliwy.

Więcej cytatów z tej książki

Ziele na kraterze - opinie o książce

Avatar użytkownika - Bookendorfina
Bookendorfina
Przeczytane:2018-04-02, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,

"Tak zapewne po wybuchu wulkanu ziele na kraterze puszcza ponownie pierwsze pędy ze spopielałego gruntu - z trudem i niełatwo. Pomagają mu ptaki, wiatry nanoszące, słońce, woda i bieg lat."

Nie wiem, jak ja się uchowałam nie czytając wcześniej tej książki, wiele bym straciła, gdyby w końcu nie doszło do spotkania z nią, ale może lepiej, że dopiero teraz po nią sięgnęłam, kiedy mając własne dzieci jestem w stanie głęboko zrozumieć bezkres miłości wobec własnego potomstwa. Niezwykłe wrażenia zawarte są na stronach powieści, niesamowite historie oplatają duszę czytelnika, powodując drżenie serc strunami najróżniejszych emocji, radosnych i smutnych, czułych i wzruszających, zaprawionych humorem lub powagą. Intensywnie przenikamy w świat z przeszłości, od lat dwudziestych do czterdziestych zeszłego stulecia, w tym dramatyczne karty historii mające znaczący wpływ na rodzinę autora. Magia rodzicielstwa, ojcowskiego spojrzenia na córki Krystynę i Martę, dające powód do dumy, wywołujące obawy, kształtujące osobowość i wypełniające cząstki życia.

Przepiękna stylistyka, jestem nią oczarowana, nieco archaiczny, ale przystępny, elegancki i sugestywny język, wprowadzający w nostalgiczny nastrój, odsyłający do wspomnień, zawierający tęsknotę za tym co było, co bezpowrotnie minęło, ale też niepomijający nadziei i wiary. Ciepła i przyjazna narracja, bogata w celne spostrzeżenia i trafne obserwacje, zaś czytanie kunsztownych anegdot i dialogów sprawia pierwszorzędną przyjemność. Cudowny klimat obudowuje przybliżane wydarzenia, opisywane relacje międzyludzkie i przytaczane miejsca. Wnikanie w obraz złożony z różnych odcieni rodzinnego życia autora przemawia od pierwszych do ostatnich stron powieści. Momentalnie w myślach czytelnika pojawiają się odwołania do jego własnych doświadczeń z najbliższymi. Doceniam to harmonijne zazębienie się powieści i realnego świata, styczność emocjonalną głównych bohaterów i odbiorców książki. Przyjemne zaczytanie, emocjonalne przeżycia, refleksyjne nuty, zdecydowanie warto uwzględnić w planach.

bookendorfina.pl

Piękna opowieść, napisana z werwą i humorem, choć chwilami bardzo smutna. Taki poetyczny raport z życia. Podczas czytania oczywiście nasuwają się na myśl treny Kochanowskiego -- żal po śmierci córki znajduje upust w literaturze. Serce się kraje ze współczucia i niedowierzania, że oto żaden z tych ojców-poetów nie umarł z tęsknoty za dzieckiem. Podoba mi się język Wańkowicza -- piękna polszczyzna przetykana tu i ówdzie uroczymi neologizmami. Jego umiłowanie słowa jest wzruszające i zaraźliwe. Muszę jednak przyznać, że są w książce momenty nieco nudnawe, męczące. Nieliczne co prawda, ale gdyby nie ciekawość losów Krysi i Tili, mogłabym nie doczytać.
Avatar użytkownika - aspazjaa
aspazjaa
Przeczytane:2013-09-11, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 tygodnie,
Piękna opowieść o miłości Wańkowicza do dziewczyn jego życia - żony Zofii i córek - Marty i Krystyny. Śledzenie perypetii rodziny Wańkowiczów może wywoływać uśmiech, łzy radości - autor opisuje małe wydarzenia z właściwym sobie humorem. Mogą się pojawić łzy wzruszenia - gdy Marta opisuje poród swojego dziecka oraz łzy najgłębszego smutku - po śmierci Krystyny w powstaniu warszawskim.
Avatar użytkownika - iwona-w
iwona-w
Przeczytane:1984-07-04, Ocena: 6, Przeczytałam, Książki na długi wieczór, Mam,
Autobiograficzna opowieść Melchiora Wańkowicza ukazuje dzieje jego rodziny. Oryginalne, dowcipne portrety ludzi i opisy wydarzeń powodują, że czytelnik nie może przestać czytać tej powieści, a jednocześnie chce aby ta przygoda z książką trwała jak najdłużej.
Avatar użytkownika - astamate
astamate
Przeczytane:2010-01-30,
książka z trudnym tematem. wzruszała mnie i dodawała odwagi.
Avatar użytkownika - maja_klonowska
Przeczytane:2005-01-01, Ocena: 6, Przeczytałam,
Karafka La Fontaine'a tom II
Melchior Wańkowicz0
Okładka ksiązki - Karafka La Fontaine

"Karfka La Fontaine’a" to prawdziwe opus magnum Melchiora Wańkowicza. Jest to ostatnie dzieło pisarza wydane za jego życia, o którym sam autor napisał...

Dzieła emigracyjne. Drogą do Urzędowa
Melchior Wańkowicz0
Okładka ksiązki -  Dzieła emigracyjne. Drogą do Urzędowa

To jest jedna z ośmiu tytułów książek Melchiora Wańkowicza stworzonych i opublikowanych poza krajem w latach 1939-1945. Polski czytelnik poznał tylko okrojone...