Jaką dietę stosować, by zapobiegać chorobom tarczycy i w jak najbardziej naturalny sposób wrócić do zdrowia? Co, prócz diety, może przyspieszyć powrót do równowagi?
Karolina i Maciej Szaciłło, eksperci od zdrowego żywienia, postanowili zmierzyć się z problemami tarczycy holistycznie - zarówno przy pomocy ajurwedy, jak i współczesnej dietetyki.
W książce Zdrowa tarczyca znajdziesz:
kompleksowe, odpowiednio zbilansowane jesienno-zimowe oraz wiosenno-letnie menu, dla osób z niedoczynnością tarczycy oraz chorobą Hashimoto, omówienie objawów oraz uwarunkowań genetycznych chorób tarczycy, techniki oddechowe, medytacje, zabiegi olejowe, które przyśpieszą powrót do zdrowia i pomogą je zachować, informacje o toksynach zawartych, m.in. w kosmetykach, środkach czystości, jedzeniu.Zmagasz się z chorobami tarczycy? Cierpisz na wahania nastroju, depresje, spadki energii, masz suchą skórę, wypadają Ci włosy i, mimo ćwiczeń oraz diety, nie potrafisz schudnąć? Przy wsparciu specjalistów - dietetyczki i konsultanta ajurwedyjskiego - przygotowaliśmy kompleksowe menu, które pomoże Ci wrócić do równowagi, zrzucić zbędne kilogramy i cieszyć się pełnią życia.
Karolina i Maciej Szaciłło
Karolina i Maciej Szaciłło
Eksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Prowadzą kursy, szkolenia oraz warsztaty zdrowego gotowania i medytacji. Od lat pojawiają się jako eksperci w popularnych programach telewizyjnych i radiowych.
Autorzy popularnych poradników dietetycznych, m.in. Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem, Jem (to co) kocham i chudnę, Zdrowa tarczyca, Dieta Raw Food, DobraNOC (Wydawnictwo Zwierciadło).
Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2021-09-15
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 272
Oczyść swój organizm, ciesz się zdrowiem i urodą. Kilka, a może nawet kilkanaście razy w roku łapiesz infekcje? Jesz niewiele, ale nie możesz...
Czujesz się zagoniony, przytłoczony, zmęczony i wypalony? Myślisz, że twoje ciało i umysł są starsze niż wskazuje to data Twojego urodzenia? Możesz to...
Przeczytane:2018-07-31, Ocena: 5, Przeczytałam,
Niestety w dzisiejszych czasach coraz więcej osób cierpi na chorobę tarczycy zwaną Hashimoto. Niektórym mogłoby wydawać się, że nie jest to nic ciężkiego, jednak osoby zmagające się z tym problemem cierpią, mimo, iż nie wszyscy to dostrzegają. Jednymi z pierwszych objawów niedoczynności tarczycy, które możemy zobaczyć jest sucha skóra, zmęczenie i senność, przybieranie na wadze, marznięcie oraz obfite miesiączki. Czasami są to powody, które człowiek niweluje i szuka ich przyczyny w codziennych czynnościach. Pamiętajcie jednak, że nie warto odkładać wizyty u lekarza na inny termin, tylko jak najprędzej iść się przebadać. Tym bardziej, jeżeli w Waszej rodzinie występował wątek chorej tarczycy - niestety genetyka ma tutaj wiele do powiedzenia.
Karolina i Maciej Szaciłło w swojej książce dzielą się radami, jakie sztuczki zastosować w swoim codziennym życiu, ale zwalczać skutki choroby. Dzięki ich radom i zdobytej wiedzy, możemy dowiedzieć się między innymi jak poradzić sobie ze smutkiem i nagłymi zmianami nastoju, które powoduje choroba. Wskazówki Autorów zostały przeplecione radami konsultanta ajurwedyjskiego oraz dietetyczki. Na początku otrzymujemy wiedzę teoretyczną, a dopiero później przechodzimy do tego, co uwielbiamy najbardziej, czyli jedzonka! Państwo Szaciłło podzielili się przepisami, które mogą mieć dobry wpływ na organizm zmagający się z Hashimoto. Nie ukrywam, że moje serce skradły dwa przepisy - jeden z nich to kiszone marchewki, które są przepyszne, a drugi to krem z chia z owocami leśnymi. Znajdziecie tutaj również idealne pomysły na pożywne obiady, czy pełnowartościowe śniadania. Pamiętajcie jednak, że przyrządzone dania nie wrócą Wam zdrowia i należy skonsultować się z lekarzem.
Uważam, że warto aby po tę książkę sięgnęły wszystkie osoby, które zmagają się z chorą tarczycą. Można znaleźć tutaj rady, które ułatwią życie, a jednocześnie nie będą zabierały wiele zbędnego czasu, z racji tego, że możemy stosować je podczas wykonywania codziennych czynności. Zamieszczone przepisy nie są również strasznie wyszukane i według mnie, są one w miarę tanie. Nie ma żadnych udziwnień, które mogłyby szokować. Dodatkowo elegancji całości dodają piękne zdjęcia, które aż zachęcają do tego, by zrobić daną potrawę czy przekąskę.