Husarskie skrzydła - 10 opowiadań z czasów Rzeczypospolitej szlacheckiej to trzecia książka z serii ,,Zdarzyło się w Polsce". W pięciu tomach współcześni autorzy książek dla dzieci i młodzieży, pasjonaci historii, ukazali węzłowe punkty polskich dziejów, widziane oczami zwyczajnych ludzi: szlachciców, mieszczan i pańszczyźnianych chłopów - naszych przodków. Za ich sprawą czytelnik Husarskich Skrzydeł przeniesie się w czasy Stefana Batorego, Zygmunta III Wazy, Jana III Sobieskiego, będzie świadkiem pierwszej wolnej elekcji, bitwy pod Chocimiem i obrony Częstochowy. Dowie się o tragicznych losach Maryny Mniszchówny i Samuela Zborowskiego oraz... skąd w Europie wzięła się kawa!

Książki z tej serii dedykujemy tym, którzy cenią i lubią historię oraz tym, którzy... za nią nie przepadają! Dzięki nim przekonają się, że historia Polski jest barwna i ciekawa, pełna nieoczekiwanych zwrotów akcji i trzymających w napięciu, dramatycznych wydarzeń.

Informacje dodatkowe o Zdarzyło się w Polsce (tom 3). Husarskie skrzydła. 10 opowiadań z czasów Rzeczpospolitej szlacheckiej:

Wydawnictwo: Literatura
Data wydania: 2025-03-20
ISBN: 9788382083279

Tagi: Opowieści historyczne dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 9 lat

Kup książkę Zdarzyło się w Polsce (tom 3). Husarskie skrzydła. 10 opowiadań z czasów Rzeczpospolitej szlacheckiej

Czworo i kości
Kazimierz Szymeczko0
Okładka ksiązki - Czworo i kości

Grupa przyjaciół zna się od gimnazjum i grają wspólnie w grę, wyruszają w głąb swojej wyobraźni wymyślając miejsca i zdarzenia. Dzięki wspólnej grze integrują...

Piastowskie Orły - Zdarzyło się w Polsce
Kazimierz Szymeczko0
Okładka ksiązki - Piastowskie Orły - Zdarzyło się w Polsce

Piastowskie orły - 10 opowiadań z czasów Piastów to pierwsza pozycja z serii ,,Zdarzyło się w Polsce". W pięciu tomach współcześni...