Jak walczą i wygrywają szefowie Yahoo!, HBO, Yandeksu, Tevy, Wargaming,
Tesco, LA Film School?
Czy fotele prezesów globalnych korporacji, szefów międzynarodowych organizacji,
premierów i prezydentów państw zajmują dziś właściwi ludzie? Czy wiedzą, na czym polega
prawdziwe przywództwo i jakich liderów potrzebuje dzisiejszy świat?
Vadim Makarenko odpowiedzi szukał m.in. w Nowym Jorku, Dolinie Krzemowej, Moskwie,
Tel Awiwie i Warszawie. Rozmawiał z ludźmi, którzy wygrali w starciu z kryzysem, a
także swoimi ideami zarazili świat. To oni pomagają rządzącym zrozumieć wyzwania
współczesności i nie boją się inwestować w rewolucyjne pomysły.
Wśród bohaterów znaleźli się Marissa Mayer, jedna autorek sukcesu Google’a, obecnie
prezes Yahoo; Terry Leahy, który zmienił sieć sklepów Tesco w globalną korporację;
Richard Plepler, prezes HBO, najbardziej innowacyjnej telewizji świata; guru psychologii
społecznej Philip Zimbardo; Josh Tyrangiel, redaktor naczelny „Bloomberg Businessweek”, i
Arkadij Wołoż, który stworzył największą wyszukiwarkę internetową w Rosji.
Przywództwo wymyka się podręcznikowym definicjom. Tu chodzi o charyzmę, o zdolność
przekonywania. Jak pana przekonać, żeby podjął pan ryzyko? Jak pana zainspirować?
Prawdziwy lider to wie. I w wojsku, i w firmie – powiedział Szlomo Yanai, emerytowany
generał armii izraelskiej i były prezes koncernu farmaceutycznego Teva.
Vadim Makarenko - kilkakrotnie nominowany do nagrody Grand Press w kategorii reportaż, wywiad i dziennikarstwo
specjalistyczne. Absolwent wydziału dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego oraz the Reuters Institute for the Study
of Journalism na Uniwersytecie Oksfordzkim (2013). W „Gazecie Wyborczej” od 15 lat. Jest autorem i współautorem
m.in. cykli redakcyjnych „Witamy w Ameryce” czy „Liderzy i wojownicy poszukiwani”. Autor książki „Tajne służby
kapitalizmu” (Znak, 2008).
Informacje dodatkowe o Zawód: zwycięzca:
Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2013-09-27
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
978-83-268-1261-3
Przeczytane:2013-10-09, Ocena: 5, Przeczytałem, 52 książki 2013, Do zrecenzowania, Moje ebooki,