Zapomniane słowa

Niektóre słowa żyją wiecznie, niektóre giną śmiercią nagłą i niewyjaśnioną, jedne wstydliwie wychodzą z mody, drugie wspominamy z nostalgią. Zapomniane słowa to słowniczek wyrażeń archaicznych, mało znanych, niemodnych, wyrzuconych z pamięci, znikających z codziennego języka. To także wielobarwny zbiór osobistych skojarzeń, anegdot, refleksji i wspomnień znanych pisarzy, wybitnych naukowców, uznanych artystów. Bezcenny sztambuch dla wszystkich, dla których język jest naturalnym środowiskiem myślenia i działania.

Informacje dodatkowe o Zapomniane słowa:

Wydawnictwo: Czarne
Data wydania: 2014-09-23
ISBN: 978-83-7536-560-3

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Zapomniane słowa

Zapomniane słowa - opinie o książce

Avatar użytkownika - nunachopin
nunachopin
Przeczytane:2015-02-05, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2015,
Zbiór tekstów sprowokowanych przez stare słowa. Każdy z autorów wybrał słowa, które wywołują w nich wspomnienia lub nieodparte skojarzenia i opisał w formie powiadania, objaśnienia, przywołanych wspomnień i postaci sprzed lat. Aż wypływa z tej książki tęsknota za minionym światem.
Avatar użytkownika - Olena
Olena
Przeczytane:2014-12-16, Ocena: 4, Przeczytałam, 26 książek -2014,
Książka jest właściwie zbiorem anegdot i pobrzmiewają w niej echa z dzieciństwa, gwary i powiedzonka nieżyjących już babć i dziadków, świata, który odszedł już do lamusa. Większość historii bardzo ciekawa, wbrew pozorom nie wszystkie słówka okazały się zapomniane - wiele zależy od regionu. Czytało się szybko i dobrze.
Avatar użytkownika - IzaaK
IzaaK