Cztery lata temu pięcioro dzieci rozpoczęło grę. Przetrwała tylko czwórka.
Lata później ci, którym udało się przeżyć, zebrali się ponownie. Zostali wezwani przez ducha Iana - przyjaciela, którego zostawili na śmierć.
Razem wracają do tunelu, w którym zakończyła się ich przyjaźń, mając jeden cel: znaleźć Iana i sprowadzić go do domu. Ponownie rozpoczynają śmiertelną rozgrywkę, której nigdy nie ukończyli. Grę bez instrukcji.
Gdy tylko zaczynają, zostają wyciągnięci ze swojej rzeczywistości do niesamowitego piekła japońskich podziemi, bardziej przerażającego niż nawet najmroczniejsze opowieści ludowe, które opowiadała Owenowi babcia. Tam spotykają Shinigami, starą kobietę, która wyjaśnia zasady: mają jedną noc na ukończenie siedmiu wyzwań lub wszyscy, w tym Ian, utkną w tym świecie na zawsze.
Niegdyś nierozłączni, teraz nie mogą znieść siebie nawzajem, ale wyzwania wymagają od nich współpracy, szybkiego myślenia i poświęceń - krwi, ubrań, sekretów, wspomnień i jeszcze gorszych rzeczy. Czy wszyscy wyjdą z tego żywi? Książkę polecamy osobom +14.
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2024-09-25
Kategoria: Dla młodzieży
Tytuł oryginału: Find Him Where You Left Him Dead
Przyszłość. Nowy Jork, Los Angeles oraz Waszyngton to opuszczone miasta. Nie ma policji – są tylko żołnierze. Nie ma mandatów – są aresztowania...
Przeczytane:2024-10-18, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2024, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2024,
Kristen Simmons udowodniła, iż jest mistrzynią budowania przenikliwego, pełnego napięcia klimatu, który przyprawia czytającego o dreszcze i szybsze bicie serca. Jej wyjątkowa powieść odurza i pochłania, całkowicie odrywa od rzeczywistości, fundując mroczną, przerażającą, ale zarazem fascynującą podróż po japońskim piekle i czyśćcu, gdzie grupka dawnych przyjaciół zmuszona zostaje do rozpoczęcia niebezpiecznej, jakże nieobliczalnej gry. Tylko w ten sposób mogą odzyskać przyjaciela, który zaginął cztery lata temu, i choć początkowo traktują to jako zwykłą zabawę a nawet żart, z czasem dociera do nich, że w tej przerażającej, żywcem wyjętej z horroru rzeczywistości, zdarzyć może się dosłownie wszystko to, co dotychczas prześladowało ich jedynie w paraliżujących koszmarach.
Cała historia została zainspirowana japońską mitologią, pisarka stworzyła odurzającą wizję zaświatów, łącząc rozmaite dawne wierzenia, dzięki czemu opowieść wyróżnia się wyjątkowym, hipnotyzującym i rozbudzającym wszystkie zmysły klimatem. Czytający z zapałem, jak i lękiem, kroczy po kolejnych stronach i powoli przestaje rozróżniać, gdzie kończy się granica między jawą a snem. Kristen Simmons zafundowała nam pełną grozy i adrenaliny niezapomnianą powieść, dopełnioną dodatkowym napięciem, jakim jest element niewyjaśnionej gry. Ta książka to prawdziwa jazda bez trzymanki, przepadniecie na jej stronach bez pamięci i w amoku będziecie pochłaniać kolejne słowa, rozbudzającym przy tym swoją wyobraźnię do granic możliwości!
,,Zanim nadejdzie świt" to nieszablonowa, nieprawdopodobnie genialna, narkotyczna powieść o zaginięciu młodego chłopaka, która stopniowo przemienia się w odurzający koszmar przyjmujący formę porażającej podróży po zaświatach, ujawniającej ludzkie demony i cierpienia. Mistrzowsko nakreślona, gęsta, tajemnicza, mącąca w głowie atmosfera, wielowymiarowi, skrupulatnie naszkicowani, przemawiający bohaterowie, trudna i ważna, silnie angażująca tematyka, a wszystko to dopieszczone wspaniałym piórem, które umiejętnie wprowadza czytelnika w odurzający trans. Przepadłam w niej bez pamięci! Polecam gorąco!