Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 1968-04-16
Kategoria: Dla młodzieży
Przypadkiem wpadła mi w ręce ta książeczka, podrzucił mi ją syn razem ze swoją córką. Okazało się, że autorką tej opowiastki jest szwedzka pisarka, Selma Lagerlöf - pierwsza kobieta nagrodzona literacką Nagrodą Nobla. Znałam tylko jedną książkę noblistki "Cudowna podróż", lecz chyba wszyscy ją znają; nawet w tym roku przypomniałam ją sobie i swoim wnukom. Początkowo przeczytałam ją sama, a dopiero po wstępnej weryfikacji przeczytałam wnukom.
Ogólnie to bardzo piękna i mądra opowieść. Można ją trochę porównać do twórczości braci Grimm, chociaż nie do końca.
Jest tu czarownica, są trolle, które zamieniają swoje dzieci na porwane ludzkie niemowlęta. Takie właśnie dziecko nazywa sią zamieniec, gdyż zostało zamienione. Baśniowa opowiastka może nie jest dla małych dzieci, ale przecież w wielu bajkach są różne straszne rzeczy, które teraz próbuje się zmieniać.
Może niepotrzebnie.
Szkoda, że trudno jest dorwać tę książkę, ale może jeszcze doczeka się nowszego wydania.
Był sobie kiedyś chłopiec o imieniu Nils. Najbardziej lubił spać, jeść i psocić, nie chciał się uczyć, a w dodatku dokuczał ludziom i zwierzętom. Pewnego...
Przeczytane:2015-08-30, Ocena: 3, Przeczytałam, 52 książki w 2015 roku,