Rękopisy stanowią bardzo ważną część zbiorów Zakładu Narodowego im. Ossolińskich. Wśród ponad 22 tysięcy zabytków zgromadzono 2239 dyplomów wystawionych między XIII a XVIII wiekiem na dworach królów i książąt polskich oraz europejskich, a także w kancelarii watykańskiej. Spisane na pergaminie lub papierze i potwierdzone pieczęciami m.in. Zygmunta I Starego, Jana III Sobieskiego, Stanisława Augusta Poniatowskiego czy papieży Juliusza II, Innocentego IX i Benedykta XIV, dokumenty te są nieprzebranym źródłem informacji dla badaczy historii i kultury.
W tomie zaprezentowano charakterystykę i ocenę stanu zbiorów, wyniki szczegółowych badań nad najciekawszymi obiektami oraz przebieg ich konserwacji. Analizie poddane zostały uwierzytelnione pieczęciami dokumenty papierowe i pergaminowe powstałe przy użyciu różnych materiałów pisarskich. Zbadano także warstwy malarskie, pieczęci i pieczątki, wiązania pieczętne oraz woreczki ochronne.
Uzupełnieniem materiałów poświęconych zbiorom Ossolineum jest artykuł na temat konserwacji średniowiecznych dokumentów pergaminowych uwierzytelnionych pieczęciami woskowymi ze zbiorów Archiwum Archidiecezjalnego w Gnieźnie.
,,Diplomata zgromadzone w Dziale Rękopisów ZNiO stanowią cenną część zbiorów Biblioteki. Ich cechą charakterystyczną, a jednocześnie jednym z najważniejszych elementów, są pieczęci uwierzytelniające, określające swoją formą rodzaj dokumentu, potwierdzające jego autentyczność, będące znakiem rozpoznawczo-własnościowym osoby fizycznej lub prawnej, świadectwem wiarygodności, wykładnikiem woli właściciela, środkiem kontrolującym i zabezpieczającym nienaruszalność pisma".
Małgorzata Grocholska, ,,Diplomata w zbiorach ZNiO"
,,W zasobie Archiwum Głównego Akt Dawnych zachował się wystawiony w Rzymie, a przeznaczony dla kapituły w Rydze, dokument z 1423 roku opatrzony pieczęcią woskową, szczelnie owiniętą i zaszytą w pergaminie, na którym zapisano zdanie ,, (). Choć pergamin nacięto później tak, że odchylając go ostrożnie, można dostrzec czerwoną barwę wosku, to relief pieczęci pozostaje zakryty. Nie wiemy, kto i kiedy naciął pergamin, wygląda jednak na to, że napis pohamował pasję badawczą archiwisty".
Anna Czajka, ,,Dawne metody zabezpieczania pieczęci woskowych"
Wydawnictwo: Ossolineum
Data wydania: 2019-08-21
Kategoria: Popularnonaukowe
,,Włoski Skarbiec" to nowa kolekcja komiksów stworzonych przez najsłynniejszych włoskich rysowników Disneya. Każdy tom wzbogacają teksty krytyczne oraz...
Rekordy zwierząt i najciekawsze miejsca na Ziemi, czyli zaskakujące ciekawostki przyrodnicze i geograficzne połączone z bogatym zestawem naklejek - niezwykłymi...
Chcę przeczytać,