Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2009-11-01
Fabuła powieści „Za kwietnymi polami” przenosi nas do Japonii drugiej połowy XIX wieku.
Pochodząca z bogatej rodziny Ginko Ogino zostaje wydana za mąż w wieku szesnastu lat. Zgodnie z japońską tradycją do małżeństwa dochodzi za sprawą pośredników – małżonkowie wcześniej się nie znają, są obcymi dla siebie ludźmi. Po trzech latach spędzonych z mężem chora i mocno osłabiona Ginko wraca do rodzinnego domu. Prawda okazuje się okrutna, choć jakże powszechna w tamtych czasach – bohaterka cierpi na rzeżączkę, którą zaraził ją mąż. Wbrew ówczesnym zwyczajom dziewczyna odmawia powrotu do domu męża i decyduje na rozwód, co jest źle przyjmowane w środowisku. Stan zdrowia dziewczyny wymaga hospitalizacji, a pobyt w tokijskim szpitalu i doznane tam upokorzenie ze strony mężczyzn – lekarzy sprawia, że Ginko sama postanawia studiować medycynę i zostać lekarką.
„Gdyby istnieli lekarze kobiety, mnie i mnóstwu innych chorych kobiet byłby oszczędzony okropny wstyd”
Spełnienie tego postanowienia nie jest łatwe i niesie za sobą wiele wyrzeczeń. Przez resztę życia kobieta boryka się też z nawrotami choroby. Jednak jej ogromna determinacja oraz miłość do nauki i pęd do zdobywania wiedzy pomaga w dążeniu do celu.
„Kobiety się różnią od mężczyzn. Bez względu na sytuację zawsze musisz się bronić. Kobieta, która się nie potrafi obronić, nie będzie traktowana jak istota ludzka.”
Tak też postępuje Gin. Małymi kroczkami prze naprzód i tam gdzie jest „wypraszana drzwiami – wraca oknem”. Jej upór, inteligencja, pracowitość i wytrwałość są nie tylko godne podziwu, ale i naśladowania.
„Mężczyzn trzeba mieć na oku. Nigdy nie wiadomo, kiedy mogą zaszkodzić!”
Ten pogląd ubrany w słowa i wypowiedziany przez bohaterkę niestety nie zdołał uchronić jej przed chorobą, ale mógł przestrzec inne kobiety przed podobnym losem.
Przez pryzmat życia Ginko możemy spojrzeć na społeczeństwo japońskie końca XIX wieku. Czysto teoretyczne zmiany w kraju na wzór zachodni to w rzeczywistości jedynie pozory. Nadal obowiązują dawne konwenanse i zasady, które bardzo trudno zmienić mając za urzędników i przedstawicieli rządu dawnych samurajów.
„Za kwietnymi polami” to fantastyczna książka pokazująca pozycję kobiety w Japonii na początku XX wieku. Ogromna siła woli, zdeterminowanie i uparte dążenie do wyznaczonego celu utwierdza w przekonaniu, że nie ma rzeczy niemożliwych. Siła motywacji tkwiąca w tej powieści może naprawdę zachęcić czytelnika do działania.
Polecam.
Przeczytane:2014-08-30, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki - 2014 ,