Z poradnika smyka. Jak poradzić sobie ze złością?

Julek, główny bohater tej książeczki, podsuwa pięć zabawnych i kreatywnych sposobów radzenia sobie z wybuchami złości. Bez trudu może je wypróbować każdy maluch. Ilustracje, naśladujące dziecięce rysunki, skupiają uwagę małych czytelników i pomagają opanować złość. Książka jest skierowana również do rodziców - znajdą w niej praktyczne porady psychologa, które podpowiedzą, jak reagować na złość dziecka i jak pomóc mu nad nią zapanować.

Informacje dodatkowe o Z poradnika smyka. Jak poradzić sobie ze złością?:

Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2021-10-25
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Tims Tips. Are you always Angry?

Tagi: bóg

Kup książkę Z poradnika smyka. Jak poradzić sobie ze złością?

Z poradnika smyka. Jak poradzić sobie ze złością? - opinie o książce

Avatar użytkownika - mrs_zolza
mrs_zolza
Przeczytane:2023-07-29, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,

Uwielbiam książki pomagające dzieciom zrozumieć swoje emocje.

Najtrudniej chyba zawsze jest ze złością, więc w tym temacie mamy ich zdecydowanie najwięcej.

Od niedawna mamy możliwość czytać książkę Wydawnictwa Jupi Jo! "Jak poradzić sobie ze złością?".

Jest to krótka historyjka o Julku, który reaguje złością i krzykiem gdy tata prosi go by skończył zabawę i poszedł spać. I dzieje się tak każdego wieczoru, więc Julek szuka rozwiązania by się z tym uporać. Próbuje tę złość wykrzyczeć, wypłakać, schować się w szafie, aż w końcu znajduje również dwa inne rozwiązania, które pomagają mu się wyciszyć. Jest to ustawienie klepsydry by móc się oswoić z myślą o zbliżającym się końcu zabawy oraz proszenie rodziców o pozostanie z nim i poczytanie książek, które lubi.

Znalezienie sposobu na złość nie jest łatwe. Najważniejszym krokiem jest zastanowienie się co było przyczyną jej wybuchu. Maluchy tego nie potrafią i tu potrzebny jest rodzic, który zrobi to za dziecko, pomyśli, zareaguje i przede wszystkim pozwoli dziecku przeżyć tę złość.

W tej książce rodzice znajdą również coś dla siebie, czyli 5 porad przygotowanych przez psychologa. Dotyczą one przede wszystkim postawy rodziców podczas złości dziecka.

Historia Julka jest krótka, ale przekazana zrozumiałym dla maluchów językiem. Zawiera ilustracje w formie dziecięcych rysunków co pomaga lepiej przyswoić sobie prezentowane przez Julka rozwiązania.

Książka jest w formie kartonowej, z zaokrąglonymi brzegami stron, w poręcznym formacie.

Należy do serii "Z poradnika smyka", w której ukazały się także tytuły:

"Pierwszy dzień w przedszkolu"
"Jak nie bać się ciemności?"
"Jak pokochać bobasa?"

Moja pierwsza księga o zwierzętach na wsi
Chiara Piroddi0
Okładka ksiązki - Moja pierwsza księga o zwierzętach na wsi

Trzy książeczki aktywizujące z naklejkami przygotowane przez specjalistę - psychologa, zilustrowane przez niezwykle utalentowaną włoską ilustratorkę -...

Moja pierwsza księga leśnych zwierząt
Chiara Piroddi0
Okładka ksiązki - Moja pierwsza księga leśnych zwierząt