Young Oracle Tarot. Wprowadzenie w mistyczny świat Tarota

Tarot ma wiele tajemnic, ale odkryć je może każdy.

Tarot. Siedemdziesiąt osiem kart, które od setek lat fascynują, wzbudzają niepokój i ciekawość, inspirują i przynoszą najważniejsze odpowiedzi. Ci, którzy zdecydują się wejść do tej krainy pełnej symboli i ukrytych znaczeń, mają szansę zyskać dostęp do mistycznej wiedzy i tradycji budowanej przez lata przez tarocistów z różnych zakątków globu. Największym darem będzie jednak odkrycie wewnętrznej mądrości i samodzielne poruszanie się w labiryncie życiowych wyzwań. Tarot to podróż w głąb siebie - wkrocz na tę ścieżkę bez obaw.

,,Young Oracle Tarot" to pięknie ilustrowane wprowadzenie do świata magicznych kart, które pozwoli młodym adeptom zdobyć podstawową wiedzę na temat historii, symboliki i zastosowania tarota w codziennym życiu - m.in. jako metodę autorefleksji, medytacji czy autoterapii.

Skąd pochodzi tarot? Jakie talie są używane i czym się różnią? Który odczyt wykorzystać, aby uzyskać odpowiedzi? Czy trzeba ściśle trzymać się określonych interpretacji? Jak wypracować własną metodę pracy z kartami? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziesz w tej książce, drogę do pozostałych odkryjesz samodzielnie.

Informacje dodatkowe o Young Oracle Tarot. Wprowadzenie w mistyczny świat Tarota:

Wydawnictwo: Illuminatio

Young Oracle Tarot. Wprowadzenie w mistyczny świat Tarota - opinie o książce

Avatar użytkownika - Merry
Merry
Przeczytane:2022-11-19, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,

Kto by się spodziewał, że kiedykolwiek sięgnę po książkę związaną z Tarotem? Jeszcze parę lat temu sama pewnie ominęłabym ją szerokim łukiem. Prawdą jednak jest, że od jakiegoś czasu bardzo interesuję się psychologią, ezoteryką i duchowością. Niekoniecznie, żeby coś praktykować, ale w dużej mierze z czystej ciekawości.

Chcecie wiedzieć, dlaczego warto sięgnąć po tę książkę nawet, jeśli nie macie żadnego związku z Tarotem?

,,Young Oracle Tarot. Wprowadzenie w mistyczny świat Tarota" to podstawowe wiadomości na temat tej interesującej talii kart. Dzięki niej poznacie historię Tarota. Gdzie były jego początki, kiedy zaczął służyć jako wskazówki do przepowiadania przyszłości, a przede wszystkim znaczenie poszczególnych kart.

Osobiście nie wiedziałam do tej pory, że można stworzyć własną talię Tarota. Być może niektórzy pomyślą o mnie jak o ignorantce, ale do teraz nie wiedziałam też, że składa się ona z 78 kart - Wielkie Arkana i Małe Arkana. Bardzo zaciekawiło mnie również to, jak istotne jest skupienie i odczucia, jakie towarzyszą w trakcie stawiania Tarota. Ma to ogromny wpływ na odczytanie wskazówek, jakie można z niego odczytać.

Oprócz wielu ciekawostek i historii wyjątkowo zaciekawiła mnie interpretacja poszczególnych kart. Przyznam, że dużo informacji mnie zaskoczyło. Na pierwszy rzut oka pomyślałabym o zupełnie innym znaczeniu niż to przedstawione w książce. Wszystko zależy od osoby, której stawia się Tarota, od jej przeżyć, sytuacji, w jakiej się znajduje i odczuć osoby, która tego Tarota stawia. Dlatego według mnie nie powinno się traktować takiej wróżby 1 do 1, ale ewentualnie zasugerować się podpowiedziami, które podsuwają karty.

,,Young Oracle Tarot. Wprowadzenie w mistyczny świat Tarota"  polecam wszystkim dorosłym czytelnikom. Nie tylko tym. którzy lubią ezoteryczne, magiczne klimaty, ale także każdemu dla poszerzenia wiedzy i dla zaspokojenia ciekawości. Poza tym, jest to przepięknie wydana książka, która z pewnością ucieszyłaby każdą okładkową srokę.

Avatar użytkownika - millawia
millawia
Przeczytane:2022-10-30, Ocena: 5, Przeczytałam, 26 książek 2022,
 ,,Young Oracle Tarot. Wprowadzenie w mistyczny świat tarota" to przepięknie wydany album autorstwa Suki Ferguson (tekst) i Any Novaes (ilustracje) skierowany do młodych czytelników, którzy chcieliby zgłębić tajniki kart tarota oraz pracy z nimi.

Książka składa się z czterech głównych części ,,Witaj w świecie tarota", ,,Czym jest tarot?", ,,Karty", ,,Odczytywanie tarota", w których Suki Ferguson wyjaśnia czytelnikom pochodzenie kart,  w pigułce przybliża ich historię na przestrzeni dziejów, omawia znaczenie i symbolikę dużych i małych arkanów w oparciu o talię Ridera-Waite"-Smith, a także udziela wskazówek w jaki sposób pracować z tarotem. Autorka w zwięzły i prosty sposób wprowadza czytelnika w świat niezwykłej talii, której z czasem zaczęto przypisywać magiczne właściwości.

,,Young Oracle Tarot" to według mnie doskonała propozycja dla czytelników, którzy rozpoczynają lub dopiero chcieliby rozpocząć swoją przygodę z tarotem. Autorka podstawową wiedzę o kartach przekazuje w bardzo przystępny sposób, a obecne w książce ilustrację Any Novaes stanowią prawdziwą ucztę dla oka. Czytałam i oglądałam tę książkę z zaciekawieniem i przyjemnością i niewątpliwie będzie ona stanowiła ozdobę mojej biblioteczki.

,,Young Oracle Tarot. Wprowadzenie w mistyczny świat tarota" to książka, którą polecam wszystkim czytelnikom, którzy chcieliby dowiedzieć się czegoś więcej o niezwykłej talii kart tarota i nie mieli wcześniej styczności z żadnym opracowaniem na jej temat.

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk