Wyjątkowy język C++. 40 nowych łamigłówek, zadań programistycznych i rozwiązań

Poznaj skuteczne rozwiązania problemów, jakie napotkasz podczas codziennej pracy programisty Prawidłowo zoptymalizuj kod źródłowy Zaprojektuj efektywną obsługę wyjątków Naucz się odpowiednio korzystać z przestrzeni nazw Nauka każdego nowego zagadnienia przebiega zdecydowanie szybciej i efektywniej pod kierunkiem osoby znającej temat. Nie inaczej jest w przypadku nauki programowania w języku C++. Programowanie w tym języku wymaga dogłębnego opanowania możliwości biblioteki standardowej, inżynierii oprogramowania i wielu innych tematów. Rozwiązując samodzielnie zagadki, jakie często pojawiają się podczas poznawania języka C++ lepiej zapamiętujemy ich rozwiązania, dzięki czemu łatwiej możemy zastosować je w codziennej pracy. Książka "Wyjątkowy język C++. 40 nowych łamigłówek, zadań programistycznych i rozwiązań" to zbiór zagadnień związanych z niemal wszystkimi aspektami programowania w C++, przedstawionych w formie zagadek z rozwiązaniami. Opisuje zarówno podstawy stosowania szablonów, biblioteki standardowej i projektowanie klas, jak i tematy zaawansowane -- przestrzenie nazw, wyjątki, dziedziczenie i zarządzanie zasobami. Czytając ją, przekonasz się, w jaki sposób można użyć pozornie niezwiązanych ze sobą elementów do opracowania nowych i oryginalnych rozwiązań częstych problemów. Poprawne stosowanie predykatów Kontenery i wskaźniki Korzystanie z szablonów Optymalizacja kodu Bezpieczna obsługa wyjątków Mechanizmy dziedziczenia i polimorfizmu Zarządzanie zasobami i pamięcią Makrodefinicje Przestrzenie nazw Gdy zrozumiesz zagadnienia opisywane w tej książce, nie będziesz musiał podczas programowania zastanawiać się nad szczegółami -- będziesz mógł skoncentrować się na problemach, które naprawdę chcesz rozwiązać. O Autorze:Herb Sutter to ekspert od programowania w języku C++. Jest regularnie zapraszany do wygłaszania wykładów na konferencjach dla programistów. Herb jest sekretarzem komitetu standaryzującego ISO/ANSI C++, autorem ponad 130 artykułów technicznych, współpracownikiem i felietonistą czasopisma "C/C++ Users Journal" i byłym redaktorem naczelnym pisma "C++ Report". Jest moderatorem internetowej grupy dyskusyjnej dotyczącej języka C++, comp.lang.c++.moderated, w której publikuje popularny cykl artykułów "C++ Guru of the Week". Napisał książkę "Exceptional C++: 47 Engineering Puzzles, Programing Problems, and Solutions" (Addison-Wesley, 2000). Można się z nim skontaktować przez witrynę internetową www.gotw.ca.

Informacje dodatkowe o Wyjątkowy język C++. 40 nowych łamigłówek, zadań programistycznych i rozwiązań:

Wydawnictwo: Helion
Data wydania: b.d
Kategoria: Informatyczne
ISBN: 83-7361-712-4

Kup książkę Wyjątkowy język C++. 40 nowych łamigłówek, zadań programistycznych i rozwiązań

Wyjątkowy język C++. 40 nowych łamigłówek, zadań programistycznych i rozwiązań - opinie o książce

Herb Sutter0
Okładka ksiązki - Niezwykły styl języka C++. 40 nowych łamigłówek, zadań programistycznych i rozwiązań

Zaprojektuj i napisz wydajniejsze oprogramowanie Poznaj najlepsze metody stosowania biblioteki STL Zaimplementuj wydajne mechanizmy zarządzania pamięcią...