Wybitne rody, które tworzyły polską kulturę i naukę

Książka przybliża sylwetki i dokonania wybranych przedstawicieli kilku rodzin inteligenckich, które wniosły cenny wkład zarówno w rodzimą, jak i światową naukę, kulturę, sztukę i technikę.

Poznamy historie wybitnych członków rodzin: Curie - genialnych uczonych i noblistów, których badania nad promieniotwórczością były kamieniem milowym w dziejach nauki; Estreicherów - niedoścignionych badaczy polskiego piśmiennictwa i tropicieli zaginionych polskich dzieł sztuki; Kossaków - mistrzów pędzla i pióra; Lilpopów - słynnych zegarmistrzów, przemysłowców, prekursorów fotografii i reprezentantów elit kulturalnych na emigracji; Lutosławskich - działaczy politycznych, społecznych, ekonomicznych, artystów; Młynarskich i Rubinsteinów - genialnych muzyków; oraz Żuławskich, o których utalentowanych przedstawicielach: literatach, malarzach, charyzmatycznych mówcach i przede wszystkim miłośnikach gór, niejednokrotnie mówiono ,,wybrańcy bogów".

To swoista saga wybitnych rodów, dzięki którym ludzkość ma szansę ciągłego rozwoju.

Marcin Konrad Schirmer, historyk sztuki, prezes Polskiego Towarzystwa Ziemiańskiego. W kręgu jego zainteresowań pozostaje kultura materialna i dzieje ziemiaństwa polskiego oraz polskich elit historycznych. Interesuje się także historią architektury, ze szczególnym uwzględnieniem założeń rezydencjonalnych XVIII-XX wieku. Badacz i popularyzator wiedzy o polskich dworach i ich znaczeniu dla historii Polski. Autor książek: Dwory i majątki ziemskie w okolicach Łomży, Arystokracja. Polskie Rody, Dwory i dworki w II Rzeczpospolite oraz Wybitni przedstawiciele ziemiaństwa łomżyńskiego XIX i XX wieku. W służbie dla regionu i kraju. Stały współpracownik magazynów o tematyce historycznej, autor wielu artykułów.

Informacje dodatkowe o Wybitne rody, które tworzyły polską kulturę i naukę:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2017-11-22
Kategoria: Literatura faktu, reportaż

Kup książkę Wybitne rody, które tworzyły polską kulturę i naukę

Wybitne rody, które tworzyły polską kulturę i naukę - opinie o książce

Jak zwykle świetna książka, zawierajaca masę ciekawych informacji, których nie sposób szukać w zwykłych podręcznikach. Wielokrotnie dziwiłam się powiązaniom rodzinnym, bo niby słyszało się wcześniej o tym czy tamtym członku danej rodziny a tuta okazywało się, że takich wyjatkowych członków było więcej. Urzekła mnie rodzinia Curie, która wiele wniosła do świata nauki.

Avatar użytkownika - NicoMinoru
NicoMinoru
Przeczytane:2022-09-14, Ocena: 5, Przeczytałam,
Słynne rody. Wybitni polscy przemysłowcy, artyści, politycy i naukowcy
Marcin Konrad Schirmer0
Okładka ksiązki - Słynne rody. Wybitni polscy przemysłowcy, artyści, politycy i naukowcy

Utalentowani muzycy, politycy, architekci, bankierzy, ekonomiści, kontrowersyjni pisarze, wybitni historycy, potentaci ,,przemysłu modowego", artyści...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;