W duszpasterstwie Kościoła wciąż żywe są pytania: Jak przygotowywać katechezę dzieci i dorosłych? Jak promować we wspólnotach chrześcijańskich odpowiedzialność misyjną? W jakiej kolejności udzielać sakramentów inicjacji? Jak budować kanały przekazu wiary dla nowych pokoleń - w rodzinie, w parafii, w szkole?

Wymienione zagadnienia zainspirowały autora do napisania tej publikacji. Analizuje on treść Pisma Świętego w kontekście głównych obietnic zbawczych oraz ich wypełnienia w Chrystusie i rodzącym się Kościele. Ukazuje historyczny, celebracyjny i teologiczny rozwój chrztu oraz bierzmowania od II wieku do czasów współczesnych. Omawia sakramenty wtajemniczenia: chrzest i bierzmowanie - bramę sakramentów i sakrament doskonalenia chrzcielnego - w perspektywie Eucharystii.

Kolekcja podręczników ,,Bóg - Człowiek - Świat" w bardzo atrakcyjnej formie przybliża wiedzę teologiczną, filozoficzną oraz tematykę innych nauk.

.Dla ,,głodnych wiedzy" miłośników mądrości.

.Dla studentów, kleryków, sióstr zakonnych i kapłanów.

.Dla katechetów i wychowawców.

.Dla pragnących wzbogacić swoje życie i życie swoich dzieci.

.Dla ekspertów ds. komunikacji, polityki, ekonomii, zdrowia, edukacji.

Autor publikacji:

Alfonso Berlanga - ur. w 1977 r. w Maladze, kapłan, były wykładowca liturgiki i sakramentologii na Uniwersytecie Nawarry w Pampelunie. Posiada doktorat z teologii papieskiego Uniwersytetu Świętego Krzyża w Rzymie. Jest członkiem Asociación Espanola de Profesores de Liturgia (Hiszpańskiego Stowarzyszenia Wykładowców Liturgiki) i autorem kilku książek dotyczących liturgii.

Informacje dodatkowe o Wtajemniczenie chrześcijańskie. Chrzest i bierzmowanie. (seria: Bóg Człowiek Świat nr 11):

Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2025-01-27
Kategoria: Duchowość, religia
Tytuł oryginału: La iniciación cristiana. Bautismo y confirmación

Tagi: Religie i wierzenia Chrześcijaństwo teologia Nauczanie religii

Kup książkę Wtajemniczenie chrześcijańskie. Chrzest i bierzmowanie. (seria: Bóg Człowiek Świat nr 11)

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;