Oni wiedzą, czym jest tęsknota spowodowana życiem na odległość.
Emigracja odcisnęła głębokie piętno na związkach Mirki i Macieja, Ewki i Sebastiana, Agaty i Tomasza, Róży i Leszka. Teraz każde z nich z osobna musi zastanowić się nad własnym życiem, szczęściem i relacjami z partnerem.
Agata postanawia ratować swoje małżeństwo, Ewka i Sebastian tracą nadzieję, że ich związek można odbudować. W życiu Róży i Leszka niespodziewanie pojawia się nowa osoba, natomiast Maciej będzie musiał wszystko postawić na jedną kartę…
Czy po rozstaniach i powrotach bohaterowie będą potrafili zbudować coś nowego? Na ile rzeczywistość może zweryfikować piękne marzenia? Czy miłość może być na tyle silna, by pokonać problemy?
Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2012-10-02
Byłam zadowolona z dokonanego przeze mnie wyboru książki do przeczytania autorstwa Pani Agnieszki Bednarskiej pt. '' Wszystko przed nami'', zwłaszcza że jej autorkę miałam okazję wcześniej poznać jej debiutancką książkę pt. '' Emigracja uczuć'', która właściwie jest kontynuacją dalszej części losów o czterech przyjaciółkach: Agaty, Ewy, Róży i Mirki.
Lubię, kiedy poruszana tematyka w powieści opisana jest właściwie oraz własnej obserwacji pisarki, która wie, jak ma opisać i czuje związana się emocjonalnie z dziewczynami, będącymi dla siebie wparciem w każdej sytuacji.
Są takie chwile, że można się pogubić w życiu występującym u przyjaciółek, ale to wynika z nadmiaru nagromadzonych zbyt wielu problemów, z którymi muszą sobie poradzić.
Całość książki ogólnie dobrze jest skonstruowana.
To książka, która przyczyni się do wielu przemyśleń, refleksji nad życiem.
Pojawią się również momenty wzruszeń, zabawnych sytuacji.
Nie jest łatwo się mi osobiście oderwać od czytania tej książki, gdyż losy bohaterów są mi szczególnie bliskie.
Czy bohaterom starczy sił, aby, pokonać swoje słabości będąc niepewnym swojej przyszłości?
O tym należy się, przekonać czytając tę książkę.
Przeznaczeniem Amy, bohaterki tej powieści, są mroczne klimaty i trudne zagadki z pogranicza rzeczywistości. Żyłka poszukiwaczki przygód i podróżniczki...
Czy to możliwe, by na portrecie dziecka ciążyła straszliwa klątwa? A jeśli nie, to dlaczego wszystkie domy, w których pojawił się obraz...