Co decyduje o konkretnych posunięciach władz Federacji Rosyjskiej w polityce wewnętrznej
i międzynarodowej? Aby zrozumieć kulisy wielkich wydarzeń musimy poddac? analizie kulturę? strategiczna? Rosji, tworzącą kościec kluczowych decyzji podejmowanych przez elity tego kraju. Przyjrzymy się wielkiej strategii państwowej, procesom o krótkotrwałym charakterze, jak i wykraczającym poza horyzont dziesięcioleci.
· Maskirowka i działania dezinformacyjne w rosyjskim mys?leniu strategicznym
· Koncepcja wojny buntowniczej
· Strategiczna powściągliwość, czyli jak Rosja może wygrać w nowej zimnej wojnie
· Wadim Cymburski. U z?ro?deł rosyjskiej doktryny państwowej i koncepcji stref wpływów w limitrofach
· Izolacja i rekonkwista. O strategii politycznej Rosji za czaso?w po?z?nego Putina
· Demograficzna pamięć Rosji, czyli o możliwości zatrzymania depopulacji
· Rosja w poszukiwaniu nowej idei państwowej. Nowoczesny konserwatyzm Aleksieja Millera i próba odbudowy rosyjskiej tradycji narodowej
· Czynniki instytucjonalne w historii Rosji – teoria Stefana Hedlunda
Wydawnictwo: Zona Zero
Data wydania: 2021-03-30
Kategoria: Polityka
"Wojna na Ukrainie jest najpoważniejszym wyzwaniem dla Polski od zakończenia II wojny światowej, tym bardziej, że Federacja Rosyjska przekształca się w...
Samotność strategiczna nie oznacza braku wiary w system sojuszniczy, w którym uczestniczy Polska. Państwa o naszym potencjale, muszą kształtować samodzielnie...
Przeczytane:2023-04-05, Ocena: 3, Przeczytałam, E-booki, 2023, Inne,