Wszystko, czego nie powiedzieliśmy

Mroczny romantyczny thriller, dla wszystkich którzy pokochali: Przewodnik po zbrodni według grzecznej dziewczynki Holly Jackson, Gdybyś był ze mną Laura Nowlin, czy twórczość Cooleen Hoover!

Od wypadku, w którym zginęła najlepsza przyjaciółki Elli, minęły miesiące, a ona nie może przestać się obwiniać o tę śmierć. W szkole wszystko przywołuje wspomnienia nieżyjącej Hayley, w tym widok Sawyera, chłopaka przyjaciółki. Ella i Sawyer pogrążeni w żałobie stopniowo zbliżają się do siebie, ale oboje coraz bardziej z tego powodu dręczy sumienie. Dziewczyna szuka pocieszenia w pamiętniku Hayley. Ma nadzieję, że znajdzie w jej zapiskach coś, co sprawi, że poczuje się lepiej.

Im bardziej Ella zagłębia się w przeszłość Hayley, tym mocniej dociera do niej przerażająca prawda, jak wiele nie wiedziała o swojej przyjaciółce - i jak mroczne były jej tajemnice.

To historia pełna surowych emocji, żalu, pokręconych kłamstw i mrocznych sekretów. Ale czy te sekrety są warte zabijania... Jill McGill, Goodreads

Ta perełka YA oferuje wszystko, czego potrzeba w doskonałym dramatycznym thrillerze! ,,Wszystko, czego nie powiedzieliśmy" odkrywa sekrety nawet najlepszych przyjaźni i zadaje pytanie, jak dobrze znasz tych, których kochasz. Lizzy Brannan, Goodreads

,,Wszystko, czego nie powiedzieliśmy" to podróż w mrok ludzkiej natury, gdzie tajemnice czają się w najciemniejszych zakamarkach naszych serc. Może się okazać, że zaczniesz kwestionować głębię przyjaźni i nawiedzającą moc niewypowiedzianych słów. Kevin, Goodreads

Informacje dodatkowe o Wszystko, czego nie powiedzieliśmy:

Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2024-09-25
ISBN: 9788383199566

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Kup książkę Wszystko, czego nie powiedzieliśmy

Wszystko, czego nie powiedzieliśmy - opinie o książce

RECENZJA

„WSZYSTKO, CZEGO NIE POWIEDZIELIŚMY”

Seria: Neony

AUTOR: SLOAN HARLOW

WYDAWNICTWO: WAB.

„Miłość sama w sobie jest rzeką. Czasem jej nurt jest spokojny i łagodny tak jak moja miłość do ciebie...... - A czasem jej dno jest kamieniste i nierówne. Jej gwałtowne meandry i prądy potrafią być bolesne i trudne do zrozumienia, a jednak to wciąż ta sama rzeka. Miłość to wciąż miłość”.

„Wszystko, czego nie powiedzieliśmy” to zaskakujący, z nutką mroku, pełen napięcia, skrywanych tajemnic, romantyczny thriller, który mocno naszpikowany jest skomplikowanymi emocjami. Emocjami, które wypływają z każdej strony, wciągając czytelnika w niezwykłą, wysmakowaną historię, która chwyta za serce. Ta opowieść jest przemyślana w każdym detalu, wciąga już od pierwszych zdań, rozbudzając naszą ciekawość z każdą przeczytaną stroną. Powiem tylko łał, jestem totalnie zachwycona tą książką. Dostajemy kilka trudnych wątków, jak strata bliskiej osoby, przemoc w związku, manipulacje, wyobcowanie, odtrącenie, życie po traumie i walka z własnymi emocjami. Autorka ciekawie poprowadziła fabułę, poruszała serce przez tonącą w żalu i tęsknocie bohaterkę, rzucając co chwilę ciekawe zwroty akcji, zaskakujące momenty, by na samym końcu rzucić bombę pewnymi wydarzeniami, które odsłonią idealne całą historię. Znakomicie udało się autorce pokazać drugie dno tej historii, ale również tak poprowadziła tę opowieść, że to, co chwilami wydawało mi się, że jest prawdziwe, jednak okazało się zwykłą manipulacją, by na końcu odkryć, że jednak prawda wygląda całkowicie inaczej. Akcja książki toczy się dynamicznie, całość napisana z dużą lekkością, obrazowo i w pełni emocjonalnie.

„Teraz widzę, że niektóre rzeki są blokowane przez tamy, budowane przez tych, którzy ostatecznie dochodzą do wniosku, że miłość była dla nich tylko ciężarem”.

Książka napisana jest w większości z perspektywy Elli, ale dostajemy również rozdziały z punktu widzenia Sawyera i poznajemy również historię zmarłej Hayley z zapisków jej pamiętnika. Dzięki czemu możemy poznać ich dokładniej, zobaczyć ich myśli, poczuć ich obawy, rozszalałe emocje, z czym musieli się zmagać, jak ciężko jest pogodzić się z tym wszystkim, przez co musieli przejść i z czym muszą się zmierzyć.

Bohaterzy wyśmienicie nakreśleni, wyraziści, różnorodni, wielowymiarowi. Mogliśmy idealnie wczuć się w ich emocje. Relacja romantyczna pomiędzy bohaterami rozwija się dosyć intensywnie, była naprawdę intrygująca. Z jednej strony mogła wydawać się oburzająca, no bo jak chłopak zmarłej przyjaciółki, ale gdy poznamy, całą historię spojrzymy na ten związek całkowicie inaczej.

„Wciąż jednak czuję się tak, jakbym siedziała w rozchybotanej łódce, do której przez dziury w burtach wlewa się woda, a każda z tych dziur jest wspomnieniem -...... Ocean robi się coraz bardziej wzburzony, a ja rozpaczliwie próbuję zatkać każdą z dziur, nie wpuścić wody do środka. Fale uderzają raz po raz, prawie zwalając mnie z nóg, ale udaje mi się utrzymać na powierzchni”.

Ella od wypadku, w którym zginęła jej najlepsza przyjaciółka, już nie jest, tą samą dziewczyną co była. Żyje z ogromnym poczuciem winy i nie może przestać się obwiniać o jej śmierć. Jedynie pozostała w niej wielka dziura w sercu. Nic nie pamięta z dnia wypadku, a teraz musi zmierzyć się z rzeczywistością, w której nie ma Hayley. W szkole czuje się wyobcowana, samotna, a świat, w którym żyje, okazuje się pełen pułapek labiryntem, z którym nie wie, jak ma sobie poradzić. Między nią a Sawyerem zaczyna się tworzyć więź, zbliżają się do siebie stopniowo, choć oboje pragną nie dopuszczać, uczuć do siebie, to jednak jest silniejsze od nich samych. Nieświadomie bierze udział w grze, na którą się nie pisała i której zasad kompletnie nie zna. Znajduje pocieszenie w pamiętniku Hayley, tylko że czym głębiej się w nim zagłębia, dociera do niej przerażająca prawda, jak wiele mrocznych tajemnic, skrywała jej przyjaciółka. Przez jej życie przechodzi rozszalałe tornado, a ona stoi na zgliszczach i przygląda się zniszczeniom, które za sobą niesie.

-Czy Sawyer okaże się, kimś innym niż się wydaje?

-Czy Ella poradzi sobie z sytuacją, w której się znalazła?

-Co znajdzie Ella w pamiętniku Hayley?

-Jaka okaże się prawda?

-Czy Elli coś grozi?

-Czy Ell i Sawyer mają szansę na szczęście?

Polecam.

Avatar użytkownika - KamaZ03
KamaZ03
Przeczytane:2024-10-24, Ocena: 6, Przeczytałem,

Wszyscy mamy tajemnice. Czasem są zupełnie nieistotne dla otoczenia jak to, że naprawdę nie lubimy spaghetti, ale jemy je, bo mama włożyła serce i czas w przygotowanie posiłku.

Są jednak i takie,które gdyby wyszły na jaw na zawsze zmieniłyby życie nie tylko nasze, lecz przede wszystkim tych, których kochamy.

Sytuacja w jakiej znalazła się Ella jest naprawdę paskudna - tak chyba tylko to słowo jest w stanie oddać emocje jakie towarzyszą nastolatce.

Cztery miesiące wcześniej wraz z najlepszą przyjaciółką , Hayley wracały z imprezy zorganizowanej przez jednego ze szkolnych kolegów.

Niestety nie dotarły na miejsce , ponieważ zdarzył się tragiczny wypadek w wyniku którego panna Miller straciła życie.

Sama Ella nie pamięta niczego co działo się dwadzieścia cztery godziny przed feralnymi wydarzeniami i oczywiście nosi w sobie ogromne poczucie winy.

Izoluje się od wszystkich bojąc się osądu i społecznego ostracyzmu.

Nie jest jednak sama z bólem po ogromnej stracie, której doświadczyła.

Zrozumienie znajduje w ramionach.. chłopaka przyjaciółki Sawyera.

I choć początkowo dręczą ich wyrzuty sumienia i czują, że to co robią jest moralnie niewłaściwe nie potrafią zrezygnować z rodzącej się między nimi miłości i niepowtarzalnej więzi.

Poza tym młody Hawkins wydaje się idealnym partnerem -opiekuńczym czułym, opiekuńczym i empatycznym.

W jego życiu są jednak sprawy o których wolałby nie mówić na głos.

Pewnego dnia młoda kobieta zostaje poproszona o pomoc w posprzątaniu pokoju swej duchowej siostry.

W trakcie tego zadania znajduje należący do niej pamiętnik i mimo wątpliwości postanawia zapoznać się z jego treścią.

A ta wywraca jej świat do góry nogami. Wszystko w co dotychczas wierzyła staje pod znakiem zapytania.

Okazuje się bowiem, że popularna uczennica i powierniczka Elli była ofiarą przemocy.

Kim jest S? Co naprawdę spotkało dziewczyny I kto im zagraża?

Odpowiedzi kryje w sobie książka Sloan Harlow.

O Boże jakie to było cudowne. Doprawdy nie potrafię ubrać tego w słowa tak jakbym tego chciała, by zachęcić do poznania tej niezwykle dynamicznej, niepokojącej i hipnotyzującej książki.

To nie tylko opowieść o nastolatkach i ich pierwszych uczuciach czy kłopotach właściwych dla ich wieku.

To przede wszystkim świetnie zbudowany thriller psychologiczny z nieoczekiwanymi zwrotami akcji , wciągającą fabułą i bohaterami których nie da się nie kochać.

Ja przepadłam całkowicie.

Po prostu magiczna. Jedna z najlepszych jakie dotychczas przeczytałam.

Polecam całym sercem ?

Avatar użytkownika - ktomzynska
ktomzynska
Przeczytane:2024-09-27, Ocena: 4, Przeczytałam,

Zdarza Ci się sięgać po książki YA? Lubisz soft thrillery skierowane do młodzieży? ?
Muszę przyznać, że ja lubię takie książki, ponieważ świetnie ukazują współczesne problemy młodzieży, są swoistymi drogowskazami dla młodych ludzi, a jednocześnie są na tyle lekkie, że stanowią dla mnie miłą odskocznię od codzienności i ,,głębszych" lektur, które wymagają większego zaangażowania.

,,Wszystko, czego nie powiedzieliśmy" autorstwa Sloan Harlow to jeden z tych soft thrillerów z gatunku YA z domieszką dark romance, od którego naprawdę trudno się oderwać.

Autorka buduje fabułę książki na dość ,,oklepanych" tematach miłości, żałoby i poczucia winy. Jednak dodając elementy thrillera, tworzy coś naprawdę oryginalnego i dynamicznego. Pamiętnik zmarłej przyjaciółki odsłania przed Elli tajemnice Hayley i sprawia, że na światło dzienne wychodzą sekrety, które skłaniają dziewczynę do przemyśleń, czy rzeczywiście znała osobę, którą uważała za swoją przyjaciółkę. Autorka wprowadza wiele zwrotów akcji, które mają za zadanie zmylić czytelnika, i sądzę, że gdybym nie sięgała często po bardziej złożone thrillery i kryminały, z pewnością nie przewidziałabym, jak ta historia się potoczy. Oczywiście stało się inaczej i wiele momentów było dla mnie przewidywalnych. Czy wpłynęło to na mój odbiór lektury? Nie, bo jest to książka z gatunku YA, więc podeszłam do niej na luzie i bez dużych oczekiwań.

Mocnym elementem powieści są jednak bohaterowie. Postać Elli jest świetnie ukazana - jej emocje dotyczące żałoby oraz zauroczenia Sawyerem są bardzo realistyczne. Uważam, że wielu nastoletnich czytelników, znajdujących się w podobnej sytuacji, może się z nią utożsamić. Jej cierpienie i zagubienie są na tyle namacalne, że momentami można je poczuć osobiście. Mały minus natomiast za dość płytką relację między Elli a Sawyerem. Wszystko wydaje się dość sztuczne i nie do końca mi się to kleiło. Ich wspólne wyrzuty sumienia nie są dla mnie w pełni wiarygodne, ale może szukam tutaj czegoś, czego zupełnie nie ma?

,,Wszystko, czego nie powiedzieliśmy" to książka, której potencjał nie został w pełni wykorzystany. Niemniej jednak uważam, że całość jest napisana naprawdę dobrze i jest to pozycja godna uwagi. Pomimo kilku mankamentów, motyw traumy i żałoby został tutaj ukazany naprawdę świetnie, a takie książki są bardzo potrzebne. Dlatego zdecydowanie polecam!