Przed dwoma tygodniami księżyc nad Ilvernath przybrał purpurową barwę, jaskrawą i oślepiającą, niczym świeża rana na niebie. Nazywano go Krwawym Księżycem - znak, że po dwudziestu latach spokoju znów zbliżał się czas Turnieju. Do opadnięcia Krwawej Zasłony pozostało zaledwie czternaście dni i żaden z braci nie chciał ich spędzić w pogrążonych w ciszy, ponurych korytarzach rezydencji.
Wschodzi Krwawy Księżyc. Opada Krwawa Zasłona. Rozpoczyna się Turniej.
Co pokolenie, gdy wschodzi Krwawy Księżyc, siedem rodzin z odległego miasta Ilvernath wyznacza mistrza, który walczy w Turnieju na śmierć i życie.
Nagroda? Wyłączna kontrola nad tajnym źródłem wysokiej magii. Wygrać może tylko jedna rodzina.
W tym roku, dzięki książce ujawniającej informacje o turnieju, siedmiu mistrzów znalazło się w centrum uwagi całego świata. Każdy z nich ma teraz nowe informacje, nowe sposoby na wygraną, a co najważniejsze, wybór - zaakceptować swój los lub napisać swoją historię na nowo.
Ale jest to historia, która musi zostać spisana krwią.
,,Wszyscy jesteśmy łotrami" to pierwszy tom wciągającej dylogii dla młodzieży. Połączenie magii i turnieju, w którym wygra tylko jedna osoba, sprawi, że nie będziesz w stanie jej odłożyć. Jeśli twoimi ulubionymi książkami są takie, jak ,,Igrzyska śmierci" czy ,,Lightlark", koniecznie sięgnij po ,,łotrów" i daj się porywać intrygującej opowieści, której zakończenia nie jesteś w stanie sobie wyobrazić.
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2023-01-25
Tytuł oryginału: All of Us Villains
Tłumaczenie: Janusz Maćczak
??
Siedem rodzin. Siedmioro mistrzów wybranych po to, by stoczyć śmiertelną walkę. Przegrani pożegnają się z życiem, a zwycięzca zdobędzie dostęp do pożądanej przez wszystkich wysokiej magii na dwadzieścia lat, aż do czasu kolejnej rozgrywki.
Za sprawą pewnej książki ujawniającej prawdę o turnieju, to, co dotychczas było tajemnicą niewielkiej społeczności, staje się wydarzeniem wręcz medialnym.
??
Bardzo podobała mi się ta historia!
Akcja rozwijała się dość powoli, ale nie uważam tego za minus. Z wielką chęcią poznawałam perspektywy bohaterów przygotowujących się do turnieju oraz ich historie i motywacje do uczestnictwa.
Uważam, że osoby autorskie wykreowały naprawdę oryginalny, złożony świat oraz system magiczny. Zaklęcia nie pojawiały się znikąd, wszystko było bardzo dobrze i ciekawie wyjaśnione.
Z dużym zainteresowaniem śledziłam losy bohaterów, choć nie obraziłabym się, gdyby w samym turnieju było nieco więcej dynamiki.
W mojej ocenie książka ta co prawda nie dorównuje ,,Igrzyskom śmierci" (te tytuły są często porównywane), ale bardzo przyjemnie spędziłam z nią czas. Nie mogę doczekać się kontynuacji!
??
Po śmierci ukochanej siostry Violet Saunders wraca z matką do jej rodzinnego miasteczka, by odkryć, że rządzi się ono przedziwnymi prawami. Rodziny jego...
Przeczytane:2023-02-19, Ocena: 5, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2023, 2023, 12 książek 2023, 26 książek 2023, 52 książki 2023, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2023 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2023,