Profesor Karolina Lanckorońska jest ostatnią przedstawicielką znakomitego rodu Lanckorońskich z Brzezia. Urodzona w roku 1898, przeżyła cały XX wiek, będąc świadkiem i uczestnikiem wielu historycznych wydarzeń. Jako jedyna dziedziczka gromadzonej w XIX i XX wieku kolekcji rodu Lanckorońskich w 1994 roku przekazała rodakom niezwykły dar - dzieła sztuki, których wartość artystyczna i historyczna nie ma sobie równej w Polsce. Swoje dramatyczne i heroiczne losy z okresu II wojny światowej utrwaliła
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2022-08-10
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Karolina Lanckorońska mimo arystokratycznego pochodzenia nie wywyższała się, w więzieniach czy obozie koncentracyjnym chciała być traktowana na równi z innymi, ale przede wszystkim była wielką patriotką.
Karolina Lanckorońska urodziła się w 1898 r polska historyczka, pochodzenia arystokratycznego, ostatnia z rodu Lanckorońskich. Wybuch wojny zastał ją we Lwowie, zaangażowała się w działalność konspiracyjną, służyła w szeregach Związku Walki Zbrojnej, a następnie w Armii Krajowej. W maju 1942 została w Stanisławowie aresztowana przez Gestapo, spędziła kilka miesięcy w więzieniu, później przewieziona została do Lwowa. Następnie trafiła do obozu koncentracyjnego Ravensbrück, przebywała tam od 9 stycznia 1943 do 5 kwietnia 1945, nr obozowy 16076, doczekała tam zwolnienia.
Wydarzenia wojenne opisała właśnie w tej książce "Wspomnienia wojenne".
Książkę Karoliny Lanckorońskiej czytałam dość długo, książka była dla mnie nie łatwa, napisana jest dość ciężkim językiem. Dopiero rozdział o obozie w Ravensbrück był napisany lepszym językiem. Nie mniej jednak warto tę książkę przeczytać.
Warto dodać, że Karolina Lanckorońska dożyła 104 lat, przeżyła cały XX wiek. Zmarła w 2002 roku.
"Nazwisko moje, którego przecież nie wybrałam, uważam za zwiększenie mych zobowiązań wobec kraju"
"Znam dwa słowa: służba i zasługa. Zasług nie mam, służyć się starałam"
"Czy oddanie wszystkich swych sił temu, co się najbardziej kocha, jest zasługą? Myślę, że nie".
W tomie zebrano rozproszone w czasopismach szkice wspomnieniowe o ważnych zdarzeniach historycznych (np: pogrzebie Franciszka Józefa czy wyborze papieża...
Przeczytane:2016-04-02, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2016,