Kresy to nie tylko historia, legenda, nostalgia. Kresy to także kuchnia - kusząca, pachnąca, pełna niezwykłych aromatów i oryginalnych smaków. Od Wilna do Bakczysaraju rozciąga się wielki obszar kulinarnej swojskości i egzotyki. Pełno tu dań bardziej lub mniej znanych, które - przygotowane według receptur zaskakujących zderzeniem tradycji i nowoczesności - odkrywają przed nami nieznane dotąd smakowe wrażenia. To wyjątkowy zbiór unikalnych przepisów czerpiących pełnymi garściami z kuchni wielu ludów, narodów i kultur, których mieszanka stanowiła o niepowtarzalnej specyfice Kresów.
"Potrawy, które proponuję, są gotowane współcześnie, dostosowane do teraźniejszych sprzętów kuchennych, a podane w przepisach produkty bez trudu kupimy w pobliskim sklepie tub zbierzemy we własnym ogródku (…) Gwarantuję, że każde danie zostało przygotowane przeze mnie osobiście i szczerze dzielę się sprawdzonymi przepisami. Gdziekolwiek jesteście: w Polsce, na Litwie, Białorusi czy Ukrainie, gotujmy wspólnie, bo najskuteczniejszą dyplomacją między sąsiadami jest dyplomacja kulinarna."
(od Autora)
Wydawnictwo: Wydawnictwo AA
Data wydania: 2022-05-04
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 208
Ilustracje:Zdjęcia potraw
Tę książkę trzeba smakować. Wbrew pozorom to nie tylko zbiór przepisów, ale historia prawosławia zamknięta w składnikach na tradycyjne barszcze, czorby...
Przeczytane:2022-07-13, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2022, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2022, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2022 roku, Książki XXI wieku, 12 książek 2022, 26 książek 2022,
Na samym początku muszę wspomnieć, że zanim rozpoczęłam zapoznawać z główną treścią zawartością tej ciekawej i bardzo ładnie wydanej w twardej oprawie książki zwróciłam uwagę na dwa ważne aspekty. Pierwszy z nich to wykonane pięknie prezentujące się w całości przez Pana Jędrzeja Majkę zdjęcia budowli, potraw autorskich oraz opisywanych terenów przez autora, który również jest znanym krakowskim przewodnikiem. Drugim aspektem były skierowane zamieszczone z tyłu okładki słowa od autora, które spowodowały, że zachęciły, abym mogła bliżej nieznaną mi do tej pory twórczością.
Pana Mykoła Mańko autora książki pt.'' Współczesna kuchnia dawnych Kresów'' miałam okazję poznać poprzez uczestnictwo w kulinarnych programach telewizyjnych i okazał się bardzo sympatyczny, a przede wszystkim nie narzuca nikomu, jak ma przyrządzać dania, a gotowanie sprawia mu wiele radości, co jest to bardzo widoczne. Najważniejsze jest u niego uśmiech i pasją, z jaką się dzieli, a nade wszystko delikatny język przekazu, który tak bardzo u niego polubiłam.
Lubię, gdy autor przekazuje swoją wiedzę w sposób ciekawy, a historia związana z kuchnią kresową bywa na tyle interesująca, że można o niej poczytać kilkakrotnie i zagłębić się w nią.
Jest mi niezmiernie miło, że poznaje kolejną osobę, która potrafi opowiedzieć na temat kuchni wiele ważnych informacji, których ja nie wiem, a chciałam się dowiedzieć nieco więcej, bo kuchnia kresowa potrafi zainteresować na pewno nie jednego smakosza, który lubi dobrą kuchnię i powracać do niej z największą przyjemnością.
Muszę przyznać, że po dokładnym zanalizowaniu zaprezentowanych tej książce przepisów to muszę szczerze powiedzieć, że jestem pozytywnie zaskoczona tym, że one nie są tak trudne do wykonania, jak myślałam na początku. Jest w nich coś takiego niezwykłego, że chce się ich spróbować wykonać je, aby później nie żałować, że nie było możliwości, jak zasmakować je i cieszyć się, że miało okazję samemu je wykonać i cieszyć, że sprawiło się rodzinie radość, aby mogła również poznać tytułowe uroki współczesnej kuchni dawnych kresów.
Bardzo mi się podoba, że autor bardzo precyzyjnie wyjaśnia na samym początku rozdziału historię kraju oraz każdej nowej przyrządzanej starannie przez niego autorskiej potrawy.
Każda nowa nazwa kuchni ma bardzo piękny zamieszczony kolor.
Wiele z zamieszczonych potraw w tej książce przykuwało moją uwagę, a w szczególności:
chłodnik litewski, grzanki ze szprotkami, bliny kapuściane, śledź z warzywami, kasza jaglana z kapustą kiszoną, sałatka ze świeżych warzyw, kozinaki, historia podawania kawy w rytuał kuchni tatarskiej i podawane do niej słodycze, ajran, baklawa.
Polecam przeczytać tę książkę.