Wojciech Chądzyński, autor wielu książek o Wrocławiu zabiera nas w kolejną wyprawę po mieście. Tych, którzy znają klimat jego opowieści, nie trzeba zapraszać do lektury. Czytelnicy, dla których jest to pierwsze spotkanie z autorem i opowiadanymi przez niego historiami, jak sądzę zainteresują się nimi i sięgną do poprzednich książek. Historia, zabytki, sztuka, ale też współczesność - wszystko, co spotykacie na co dzień na ulicach Wrocławia, często tego nie dostrzegając, znajdziecie na kartach tej książki.
[...] Na kartach książki odnajdujemy skomplikowane losy ludzi żyjących w różnych czasach. Od wciąż mało znanego średniowiecznego podróżnika Benedykta Polaka, słynnego mistyka Anioła Ślązaka, zapomnianego dyrygenta Rafała Maszkowskiego, po wzruszającą historię żołnierza, który popełnił samobójstwo po tragicznym wypadku, w którym pozbawił życia swojego syna. Poznamy losy słynnego neurochirurga, spoczywającego we Wrocławiu, który paradoksalnie zapisał się w historii głównie dzięki epizodowi opieki nad Leninem. Dowiemy się także o pracy wielu bezimiennych urzędników i funkcjonariuszy municypalnych dbających o codzienne potrzeby mieszkańców.
Opowiadane przez Autora historie uświadomią nam raz jeszcze znaną prawdę, że ludzie i ich dzieła tworzą żyjące miasto z wszystkimi jego blaskami i cieniami. Warto poznawać przeszłość, aby móc żyć świadomiej, a ta książka powinna nam to ułatwić.
Informacje dodatkowe o Wrocławskie wędrówki przez stulecia:
Data wydania: 2009-11-17
Kategoria: Przewodniki turystyczne