Zdumiewający debiut powieściowy, podróż na odległą planetę i do rdzenia ludzkiej duszy.To historia kosmicznej misji jezuitów, podjętej w XXI wieku celem nawiązania kontaktu z nowo poznaną kulturą pozaziemską.
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 1999 (data przybliżona)
Tytuł oryginału: The Sparrow
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Andrzej Polkowski
Debiutancka powieść Mary Dorii Russell "Wróbel" zdobyła dla autorki powszechne uznanie. Oto kontynuacja owej jednej z najwspanialszych powieści...
Przeczytane:2018-10-16, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2018 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu,
Zachwyciła mnie ta powieść. Galeria bardzo ciekawych postaci z Emiliem na czele. Wątek misji jezuickich i zakonnej polityki. Misja na inną planetę, pokojowa, ale tragicznie zakończona.
Intrygująca dla czytelnika konstrukcja powieści, gdzie widzimy początki misji oraz przesłuchania ostatniego ocalałego członka misji Emilia i powoli dochodzimy do sedna wydarzeń.
Jest to książka, którą posiadam i pożyczam i się podoba czytającym. A druga część ma być ponoć jeszcze lepsza. Na razie odciągam lekturę, czekam na właściwy czas, kiedy będę mogła ją smakować.