Wprowadzenie do kartografii i topografii

Podręcznik przeznaczony jest dla studentów I roku studiów geograficznych i kierunków pokrewnych.Odpowiada on zaleceniom programowym przedmiotu "Kartografia i topografia", może być także wykorzystywany przez studentów geodezji, geologii, biologii, historii lub innych nauk, gdzie wykorzystywane są mapy. Zawiera informacje o kształcie Ziemi, pomiarach topograficznych, odwzorowaniach kartograficznych, formach i metodach prezentacji, mapach topograficznych i ogólnogeograficznych oraz tematycznych, zasadach redagowania map, a także o współczesnych bazach danych przestrzennych i systemach informacji geograficznej. Publikacja umożliwia zrozumienie roli mapy jako modelu otaczającej rzeczywistości i środka przekazu informacji, wskazuje na możliwości i sposoby wykorzystania map.Jest to nowy podręcznik kartografii, napisany przez zespół autorów o dużym doświadczeniu dydaktycznym. Zawiera ponad trzysta barwnych ilustracji, m. in. Wykresy, schematy, tabele oraz reprodukcje wielu map. Korzystanie z publikacji ułatwia indeks osób i indeks rzeczowy.

Informacje dodatkowe o Wprowadzenie do kartografii i topografii:

Wydawnictwo: Nowa Era
Data wydania: b.d
Kategoria: Edukacyjne

Kup książkę Wprowadzenie do kartografii i topografii

Wprowadzenie do kartografii i topografii - opinie o książce

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk