Wpływ Internetu na prawo umów

Rozprawa stanowi próbę przedstawienia ważnych społecznie, ale zarazem rozległych i złożonych relacji między Internetem a prawem i praktyką kontraktową. Zagadnienia technologii informatycznych łączą się tu z wieloma instytucjami części ogólnej prawa cywilnego oraz prawa regulującego kontrakty. Harmonizacja prawa umów, zawieranych lub wykonywanych w sieciach teleinformatycznych, jest jednym z podstawowych czynników rozwoju stosunków wymiany towarów i usług, zwiększa dostęp do rynku i ułatwia kontakty gospodarcze. Internet w sposób istotny wpływa także na upowszechnianie się jednolitego orzecznictwa.Zasadniczym przedmiotem rozważań są te zagadnienia polskiego prawa regulującego umowy zobowiązaniowe, o których dalszej ewolucji zadecyduje Internet, a zwłaszcza rozwój zautomatyzowanych metod porozumiewania się na odległość. Uwzględniono przy tym odmienny charakter umów zawieranych między przedsiębiorcami i z udziałem konsumentów.Opracowanie zawiera liczne odniesienia do regulacji krajowych i judykatury innych państw, aktów normatywnych UE oraz jednolitych rozwiązań prawa modelowego. Bogata bibliografia stanowi dopełnienie całości.

Informacje dodatkowe o Wpływ Internetu na prawo umów:

Wydawnictwo: Wolters Kluwer
Data wydania: b.d
Kategoria: Inne
ISBN: 83-7334-354-7

Kup książkę Wpływ Internetu na prawo umów

Wpływ Internetu na prawo umów - opinie o książce