Wolna. Dzieciństwo i koniec świata w Albanii

W Albanii, kraju, który na kilkadziesiąt lat zamknął się szczelnie w swoich granicach, ideały komunistyczne oficjalnie zastąpiły religię, a terror i prześladowania polityczne stały się codziennością. Ale dla Lei to był dom - bezpieczne miejsce, gdzie wszyscy ludzie są równi, sąsiedzi pomagają sobie nawzajem, a dzieci mają zbudować lepszy świat. Z cokołów na swoich młodych wyznawców spoglądali dobrotliwie wujek Stalin i wujek Hoxha.

W grudniu 1990 roku wszystko się zmieniło. Pomniki starych wodzów zostały obalone, a nowych przywódców ludzie mogli wybrać sami. Wolno im było wierzyć, w co tylko chcieli, i nie musieli się już obawiać wścibskich spojrzeń i zbyt cienkich ścian. Ale wkrótce kolejne zakłady pracy zaczęły się zamykać, piramidy finansowe doprowadziły państwo do ruiny, a na ulicach wybuchły zamieszki. Tysiące osób uciekło do Włoch tylko po to, by po poniżającej procedurze musieć wrócić do swojego wolnego kraju, który nie miał im wiele do zaoferowania.

Lea Ypi z wnikliwością i humorem opisuje dorastanie wśród politycznych wstrząsów, odkrywanie rodzinnych sekretów (o arystokratach, byłych premierach, więźniach politycznych i donosicielach), poszukiwanie prawdy ukrytej między ideałami i rzeczywistością, a przede wszystkim próby zrozumienia, co tak naprawdę oznacza być wolnym.

Informacje dodatkowe o Wolna. Dzieciństwo i koniec świata w Albanii:

Wydawnictwo: Czarne
Data wydania: 2022-11-02
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: 9788381915847
Tytuł oryginału: Free: Coming of Age at the End of History

Kup książkę Wolna. Dzieciństwo i koniec świata w Albanii

Wolna. Dzieciństwo i koniec świata w Albanii - opinie o książce

W Albanii, która na kilkadziesiąt lat zamknęła się w swoich granicach, ideały komunistyczne oficjalnie zastąpiły religię, a terror i prześladowania stały się codziennością. Tyle dla dorosłych.

Ale co widzi dziecko?

Co czuje mała dziewczynka, dla której Stalin jest ukochanym wujkiem, a wszyscy wokół są równi i powinni sobie pomagać.

Czy wolno przy niej powiedzieć, co tak naprawdę się myśli bez obawy, że niechcący powie o jedno słowo za dużo?

Konsekwencje mogą być straszne.

Ale dziecko to dziecko.

Jest szczere i nie zdaje sobie sprawy z dorosłej, socjalistycznej rzeczywistości.

Ono postrzega świat zupełnie innymi barwami. Takimi, jakimi namalowana jest nauczycielka w szkole, koleżanki, podwórko czy telewizja.

Autorka z humorem, ale i dziecięcą naiwnością prowadzi nas przez swoje dorastanie. Przez Albanię, najpierw zamkniętą, a potem wolną.

Ale co ta wolność oznacza?

Że nareszcie może poznać prawdę o swojej rodzinie?

Że każdy może mówić, co chce?

Studiować gdzie chce i nie być szykanowanym za pochodzenie?

Jej świat nagle poszerza horyzonty.

Pomniki obalono i nikt nie musi się już niczego obawiać.

Ale wkrótce następuje krach.

Pozamykano fabryki, państwo popadło w ruinę, pojawiły się długi, a na ulicach wybuchły zamieszki.

Gdzie się wtedy podziała wolność?

Jeśli chcecie się dowiedzieć, to zapraszam do czytania.