WŁADCY POLSKI. Historia na nowo opowiedziana

Dzieje Polskich królów i książąt opowiedziane inaczej.

Anglicy i Francuzi uczynili ze swoich królów towar eksportowy. Książki o królowej-dziewicy Elżbiecie, czy krwawej Margot mają miliony czytelników. Nasi zaś monarchowie, zasuszeni w poczcie Matejki, wydają się nudni i prowincjonalni, wciąż wegetują w rezerwacie szkolnych podręczników.

A przecież historia Polski jest pasjonująca i dramatyczna! Jest w niej i bezwzględna rywalizacja o władzę i sukcesję, zdrady i sojusze, dworskie intrygi, romanse i walka na śmierć i życie - wszystko by trzymać czytelnika w najwyższym napięciu. Jest też bogata warstwa życia codziennego, w której zachodnie wpływy zderzają się z sarmackim przepychem i wschodnim rozpasaniem.

,,Władcy Polski" to historie królów i książąt polskich od czasów najdawniejszych do ostatniego króla Stanisława Augusta w zupełnie nowej odsłonie. Nie aspiruje do roli dzieła naukowego, choć dzięki naukowcom powstała. Z rozmów z wybitnymi historykami wyłania się opowieść, która łączy cechy historycznej gawędy i solidnej porcji wiedzy dla każdego.

Informacje dodatkowe o WŁADCY POLSKI. Historia na nowo opowiedziana :

Wydawnictwo: Agora