Potrzebujemy radykalnej odnowy, powrotu do korzeni, dbałości o to, co święte.
Dlaczego Kościół katolicki jest pogrążony w tak głębokim kryzysie? Co będzie z naszą wiarą po czasach ,,zamkniętych kościołów"? Czy uda nam się ocalić to, co w Kościele najświętsze?
Wyjątkowa rozmowa przeprowadzona przez Pawła Lisickiego z biskupem Athanasiusem Schneiderem, niemieckim kapłanem, od lat posługującym w Kazachstanie, pokazuje oblicze Kościoła, o którym często zapominamy. Rozmówcy stawiają odważne pytania i formułują trafne diagnozy chorób, które zainfekowały Kościół od środka. Wspólnie zastanawiają się między innymi nad tym z jakiego powodu biskupi nie reagują stanowczo na ruch LGBT+? czy istnieje jeszcze w ogóle chrześcijańska Europa? dlaczego abdykacja Benedykta XVI może być dla Kościoła tragiczna w skutkach? I czy iskra odnowy rzeczywiście wyjdzie z Polski? Głos bp. Schneidera to powrót do odwagi głoszenia i wskazywania na to, czym dla katolika jest powrót do źródeł.
Wydawnictwo: Esprit
Data wydania: 2020-10-05
Kategoria: Duchowość, religia
Kto zabił Jezusa? to fascynująca biografia intelektualna centralnej postaci naszej cywilizacji – Jezusa Chrystusa. Biografia obejmująca dwa tysiące...
Kiedy Kościół niszczą kłamstwa, nie możemy milczeć! Krystian Kratiuk, Grzegorz Górny oraz Paweł Lisicki od kilku lat wspólnie przyglądają się kryzysowi...
Przeczytane:2022-08-07,
Jest to zapis rozmowy jaką przeprowadził pan Paweł Lisicki z biskupem Athanasiusem Schneiderem. Obu panów chyba nie trzeba nikomu przedstawiać, choć gdyby ktoś nie wiedział to nadmienię, że biskup jest niemieckim kapłanem, który obecnie posługuje w Kazachstanie, jest krzewicielem Prawdy w kościele, poszanowania tradycji i odnowy prawdziwiej wiary. Ich nazwiska są tutaj gwarantem dobrej, mocnej i co najważniejsze, szczerej lektury.
Książka jest jak wspomniałam wywiadem, rozmową a więc mamy tutaj pytania i odpowiedzi. Konkretne i bez owijania w bawełnę, chyba za to najbardziej cenię biskupa Schneidera. Każdy z rozdziałów to omówienie danej problematyki, autor nie boi się stawiać trudnych, wręcz niewygodnych pytań, a jego rozmówca nie ma problemu aby na nie odpowiadać jasno i klarownie, co pozwala czytelnikowi zrozumieć wiele nie łatwych tematów, czy też dostać odpowiedzi na sprawy, które nas nurtują. Książka jest odważnym głosem głoszenia i wskazaniem, czym dla katolika jest powrót do źródeł.
Polecam każdemu bezwzgledu na podejście do wiary czy kościoła bo warto poznać ten głos, którego nie usłyszy się w mediach czy nawet z wielu ambon kościelnych.