Wilk ze Lwowa

1941 rok. Lwów. Franciszek Barański - niegdyś lider nacjonalistycznej organizacji młodzieżowej ,,Szczerbiec" - pod wpływem miłości do Żydówki zmienia swoje poglądy. Porzuca organizację i buduje struktury państwa podziemnego we Lwowie. Staje na czele garstki żołnierzy, którzy w brawurowych akcjach mordują hitlerowców i banderowców, przeciwstawiając się nowemu reżimowi. Kiedy sytuacja Żydów robi się coraz bardziej dramatyczna, Barański postanawia uratować rodzinę ukochanej. Jaką cenę będzie musiał za to zapłacić? W życiu Barańskiego pojawia się Szymon Rotfeld - dawny kolega z gimnazjum, którego gnębił w czasach szkolnych. Ich drogi ponownie się schodzą, a finał tego spotkania będzie niespodziewany dla obu.

Wielowątkowa powieść oprowadzająca po knajpach i ulicach Lwowa, która odmalowuje atmosferę epoki z precyzją Grottgera. Zbrodnia hitlerowska, bestialstwo, walka o wolną Polskę, pogromy żydowskie, losy rodziny Barańskich i Rotfeldów mieszają się tu z miłością dawnego narodowca do Żydówki. To opowieść o lwowskim wilku, który postanowił odzyskać miasto. Czy jeden człowiek jest w stanie wyrwać Lwów spod nazistowskiej dominacji?

Informacje dodatkowe o Wilk ze Lwowa:

Wydawnictwo: Poligraf