Wierszyki dla Weroniki czyli jak to PIES zapowiadał pogodę i inne historie

Książka jest adresowana do dzieci w wieku od czterech lat i ich rodziców. Zawiera kilkanaście wierszowanych historii, których bohaterami są różne zwierzęta. Ulegają one ludzkim słabościom, typowym dla współczesnych czasów: wszechobecnej reklamie i różnym modom lansowanym przez mass media.

Utwory, dowcipnie krytykując złe nawyki, uczą odpowiednich zachowań. "Wierszyki dla Weroniki" cechują się domieszką ironii, trafną obserwacją teraźniejszości, poetycką metaforyką, oryginalnym obrazowaniem, a także wpadającą w ucho muzycznością. Wszystko to, w połączeniu z pięknymi ilustracjami Anny Smak-Drewniak, stanowi mądrą i atrakcyjną lekturę nie tylko dla małych czytelników.

Informacje dodatkowe o Wierszyki dla Weroniki czyli jak to PIES zapowiadał pogodę i inne historie:

Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Impuls
Data wydania: 2014-06-16
ISBN: 978-83-7850-613-3

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Wierszyki dla Weroniki czyli jak to PIES zapowiadał pogodę i inne historie

Wierszyki dla Weroniki czyli jak to PIES zapowiadał pogodę i inne historie - opinie o książce

Avatar użytkownika - jeke5
jeke5
Przeczytane:2015-02-10, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Książeczka zawiera rymowane historyjki o zwierzętach, które posiadają ludzkie cechy i tak jak człowiek przeżywają wzloty i upadki w dniu codziennym, walczą ze swoimi słabościami i zachciankami, ulegają złym wpływom, modzie i wszechobecnej reklamie. Przeżycia zwierząt są odbiciem problemów człowieka we współczesnym świecie. Poznajemy Kozę, która bierze udział w wyborach miss. Internetową Sowę, która żyje tylko w świecie wirtualnym. Kurę marzącą o lataniu, Krowę w salonie piękności, Jelenia-reżysera, Lisa-wegetarianina zakochanego w przepiórce, Psa-celebrytę i wiele innych postaci. Bohaterowie są przejaskrawieni, ale dzięki temu zabiegowi autorka w zabawny oraz ironiczny sposób pokazuje młodemu Czytelnikowi, jak nie powinien się zachowywać. Każda historyjka kończy się morałem, a więc wskazaniem prawidłowego zachowania. Trzeba przyznać, że Barbara Szczepańska ,,Judyta,, jest bardzo spostrzegawcza i doskonale odmalowała przywary współczesnych ludzi. Na uwagę zasługuje szata graficzna książki. Ilustracje wykonała Anna Smak-Drewniak. Okładki są twarde, papier foliowany matowy. Czcionka o różnej wielkości. Bardzo przyjemnie jest wziąć tę książeczkę do ręki, oglądać i czytać:) http://magiawkazdymdniu.blogspot.com/
Avatar użytkownika - Bas1992
Bas1992