Od marca 2020 roku cały świat, który jest "globalną wioską", zmaga się z potężną pandemią koronawirusa COVID-19. Czy jednak jest to tylko problem epidemiczny z zakresu medycyny zakaźnej, czy kryje się za tym coś więcej?
Autorzy pracy zbiorowej "Wielki Reset" przekonują, że istnieje drugie dno, a pandemia stanowi tylko pretekst do zrobienia "wielkiego resetu", który zainicjuje budowę zupełnie nowego ładu światowego, jaki nigdy wcześniej nie miał miejsca.
Wraz z końcem zimnej wojny, gdy upadał w Europie komunizm, powstał projekt przebudowy świata zgodnie z globalistyczną ideą "zrównoważenia" i "inkluzywności", która jest nową odsłoną światowej, ponadnarodowej rewolucji zaprojektowanej jeszcze przed I wojną światową.
Autorzy demaskują możliwe plany globalnych elit za pomocą ich własnych słów. Przekonują, że nawet jeśli wirus pojawił się samoistnie, to reakcja globalnych instytucji i rządów lokalnych była mocno przesadzona i nieproporcjonalna do zagrożenia, jakie niesie pandemia. Tak naprawdę kryją się za tym cele krótkoterminowe, będące wstępem do osiągnięcia celu głównego - utworzenia "rządu światowego", który będzie miał oligarchiczne kompetencje i będzie działał na niekorzyść ludzi niewygodnych i sprawiających "kłopoty" krajów.
Już globalny kryzys finansowy z roku 2008 ma być taką zapowiedzią i testem stosowanej propagandy i indoktrynowania całych rzesz ludzi na świecie. Przez wpędzenie, a następnie wyprowadzenie ludzkości ze stanu recesji w swych rozmiarach podobnej do wojennych kryzysów, ludzkość odda władzę oligarchom, tracąc własność i wchodząc w permanentną biedę i na końcu całkowitą niewolę osobistą.
Praca "Wielki Reset" powstała na kanwie fragmentów ogólnodostępnych dokumentów, jak "Agenda na rzecz zrównoważonego rozwoju 2030" (rezolucja Zgromadzenia Ogólnego ONZ z 2015 r.), "Scenariusze opisujące przyszłość technologii i rozwój międzynarodowy" oraz fragmenty ze znanej książki Klausa Schwaba i Thierry Mallerta "COVID-19: The Great RESET".
Informacje zawarte w omawianej publikacji warto poszerzyć, zapoznając się z książką "Reset. Świat na nowo" Karoliny Korwin-Piotrowskiej, która zaprosiła do rozmowy dziennikarzy i artystów, znawców kultury, analityków i inżynierów przyszłości, a także tych, którzy na co dzień ratują nasze życie - ratowników medycznych czy lekarzy. Dopiero razem czytane te dwie pozycje ukazują całość uknutego misternie w zaciszach rządowych think-tanków globalnego planu na III tysiąclecie.
Wydawnictwo: Wektory
Data wydania: 2021 (data przybliżona)
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
Tytuł oryginału: Wielki reset. Jaką przyszłość planuje nam globalna władza
Język oryginału: Polski
Ruszajcie w świat z przewodnikami Michelina! Nowy Jork to miasto, które nigdy nie śpi. Kiedyś malutka indiańska osada, dziś wielka metropolia, będąca...
Its an absolutely unequalled photographic gallery: no other book has ever presented such a varied, captivating collection of contemporary ceramics based...
Przeczytane:2024-02-06, Ocena: 1, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2024 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2024,