Wielki mały ekran. Telewizja, a codzienność Polaków w latach sześćdziesiątych

Analiza wchodzenia nowego medium, jakim w latach 60. była telewizja, w polski system mediów masowych (wówczas nazywanych środkami masowej informacji i propagandy). Autor w swojej pracy zajmuje się zagadnieniem ogromnie ważnym z punktu widzenia historyków - a mianowicie związkiem telewizji z życiem społeczeństwa. O ile prasa , radio oraz film były w PRL traktowane jako środki propagandy, to telewizja rozwijała się spontanicznie, z inicjatywy oddolnej - inżynierów, dziennikarzy radiowych. Kierownictwo PZPR z towarzyszem Wiesławem Gomułką na czele, nie dostrzegali znaczenia telewizji jako instrumentu propagandy partyjnej, a raczej traktowali ją jako środek upowszechniania kultury.

Informacje dodatkowe o Wielki mały ekran. Telewizja, a codzienność Polaków w latach sześćdziesiątych:

Wydawnictwo: Trio
Data wydania: b.d
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: 978-83-7436-135-4

Kup książkę Wielki mały ekran. Telewizja, a codzienność Polaków w latach sześćdziesiątych

Wielki mały ekran. Telewizja, a codzienność Polaków w latach sześćdziesiątych - opinie o książce

Przekręt. Najwięksi kanciarze PRL-u i III RP
Patryk Pleskot0
Okładka ksiązki - Przekręt. Najwięksi kanciarze PRL-u i III RP

Daj się oszukać. Pozwól się uwieść. Oddaj mi swoje pieniądze. A później spróbuj mnie złapać! Genialny fałszerz, którego podrobione banknoty są...

Patryk Pleskot0
Okładka ksiązki - Góry i teczki: opowieść człowieka umiarkowanego. Biografia mówiona Paczkowskiego

Za ile litrów samogonu można kupić sowiecki autobus W jaki sposób doktorant historii może dostać główną rolę w filmie Zanussiego Jak...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;