Wielka Księga prawdziwych Tropicieli

Kultowe przewodniki prawdziwych tropicieli Adama Wajraka teraz w jednym tomie - uaktualnione i odświeżone, ilustrowane zdjęciami autora!

Po diabła nam egzotyczne dżungle i sawanny, skoro mamy takie skarby - dziwi się Adam Wajrak i zabiera nas w Polskę - do lasów, na łąki i bagna, nad rzeki, stawy i rykowiska, w góry i do Puszczy Białowieskiej.

Chcesz zostać prawdziwym tropicielem? Dołącz do Adama Wajraka i przeżyj niezapomniane przygody!

Latem naucz się tropić w Tatrach świstaki, odkryj węże w Bieszczadach, poznaj najbardziej tajemniczego mieszkańca polnych norek, odwiedź Puszczę Białowieską nocą, odkryj przyrodnicze niespodzianki na polskich plażach. A kiedy przyjdzie jesień, zostań tropicielem gigantów - żubrów w Puszczy Białowieskiej i niedźwiedzi w Tatrach, wproś się na rodzinny ptasi piknik na Pomorzu i posłuchaj koncertujących wilków i jeleni w Bieszczadach. Będzie trochę jak w horrorze..jeśli nie boisz się miejskich piwnic i wrzosowisk. Zima zaś to czas na prawdziwą misję detektywistyczną - Twoim celem będzie wyśledzić mordercę tak okrutnego, że na samą myśl przechodzą dreszcze. Wproś się też na kolację do wilczej watahy i wyśledź jedyne w Polsce dzikie koty - rysie i żbiki. Poznaj nowe ptaki - najinteligentniejsze, najsprytniejsze i najbardziej kolorowe - i otwórz najlepszą w mieście ptasią restaurację. Wiosną będziesz już umiał dojrzeć arcyciekawe spektakle gdzie tylko spojrzysz ...ptasie pojedynki, gady zmieniające barwy, sprytne strategie czajek i wiele innych. Poza tym będzie o niebieskich żabach, małym chrząszczu, który idzie na wojnę z wielkim lasem, i miejskich kaskaderach.

Gotowi? No to w drogę.

Wielka Księga prawdziwych Tropicieli - opinie o książce

Avatar użytkownika - Joannate
Joannate
Przeczytane:2018-07-06, Ocena: 6, Przeczytałam,

„Wielka księga prawdziwych tropicieli” Adama Wajraka to idealna książka dla miłośników przyrody i wędrówek po lasach i dolinach. To także świetna lektura na wakacje – zwłaszcza, jeśli akurat nie możecie nigdzie wyjechać – pozwólcie Adamowi Wajrakowi zabrać się na wielką wyprawę i przeżyjcie przygodę, której długo nie zapomnicie! Adam Wajrak nauczy Was, jak wytropić łosia, bobra czy żurawia, powie co zrobić, żeby nie złapać kleszcza; doradzi jak fotografować zwierzęta  i jak pływać kanadyjką oraz w jaki sprzęt się zaopatrzyć, zanim wyruszy na wyprawę tropiącą. Pokaże Wam, że Polska jest fascynującym krajem, w którym żyją niezwykłe okazy fauny i flory!

Przyznam od razu – nie przepadam za książkami na temat przyrody, życia zwierząt itp. – wolę takie rzeczy oglądać na żywo niż o nich czytać, ale książka Adama Wajraka wciągnęła mnie od pierwszej strony i ani na moment nie pozwoliła na nudę! Autor udowadnia, że nie trzeba jechać do Amazonii czy innej egzotycznej krainy, żeby móc obserwować fascynujący świat przyrody i podziwiać jej bogactwo – ten świat mamy za oknem. Polska jest pięknym krajem, a polska przyroda potrafi zachwycać i zadziwiać.

Adam Wajrak podzielił swoją książkę na cztery części – odpowiadające czterem porom roku – i w każdej opowiada nam o zjawiskach zachodzących wówczas w przyrodzie, oraz o tym, gdzie w danym czasie najlepiej jest szukać zwierząt, aby móc podziwiać je w całej okazałości. Znajdziemy tu porady, jak i gdzie najlepiej obserwować łosie, bobry, bataliony, czajki i wiele innych, jakie zwyczaje mają żubry czy rysie, albo co zrobić, gdy na naszej drodze stanie wilk, niedźwiedź albo… kleszcz. Autor mówi nam także jak pozbyć się z domu kuny, jak zachować się, gdy widzimy schodzącą lawinę, jak reagować, gdy lata nad nami helikopter TOPR-u i zachować się podczas burzy, kiedy zastanie nas ona w plenerze. Z książki dowiadujemy się mnóstwa rzeczy: o zwyczajach zwierząt żyjących w polskich lasach, o ginących gatunkach i niepokojących zmianach, jakie zachodzą w przyrodzie na naszych oczach. Autor sporo mówi też o szkodach, jakie wyrządza przyrodzie działanie człowieka – poczynając od wycinki drzew w prastarych puszczach (które od wieków radziły sobie bez naszej pomocy i robiłyby to nadal), poprzez osuszanie bagien, budowanie autostrad i zajmowanie coraz większych połaci dzikiej natury. W efekcie zwierzęta giną albo muszą przystosowywać się do nowych warunków, co często jest dla niech groźne, bo kiedy zaczynają podchodzić zbyt blisko ludzkich siedzib – są zabijane. Adam Wajrak – bez napuszonego dydaktyzmu i akademickiej frazy – uczy nas, że wszyscy jesteśmy częścią przyrody i to od nas zależy, czy nasze dzieci i wnuki będą mogły podziwiać gody żurawi, nici babiego lata z połyskującymi na nich kroplami rosy, zaloty czajek albo bobrowe żeremia.

W sposób miły i przyjemny poznajemy nie tylko ciekawostki dotyczące przyrody, ale zostajemy wprowadzeni w cykl życia lasu, rozlewisk , łąk czy puszcz – w zależności od pory roku. Autor opowiada – w sposób niezwykle ciekawy – jak radzą sobie zwierzęta zimą, gdzie szukają schronień i pokarmu, jakie przygotowania czynią jesienią i jak na wiosnę czy latem zajmują się swoim potomstwem.

Książka – nie dość, że napisana w sposób intrygujący i zajmujący – to jeszcze została przepięknie wydana. Kolorowe fotografie – w większości autorstwa Adama Wajraka – są wspaniałym uzupełnieniem tekstu i wielką ozdobą, bo ujęcia, które prezentują są po prostu niesamowite! Zakochałam się na amen zwłaszcza w zdjęciu dzika (który nie jest wcale zły, a wręcz przeciwnie: wygląda, jakby się uśmiechał!), a także łosia przyłapanego na wcinaniu kaczeńców (ta zdzwiona minia niewiniątka!)… W tej książce widać i słychać wielką miłość do przyrody i niezwykłą fascynację światem, który ma wiele tajemnic do odkrycia i wiele cudów do zaoferowania temu, kto umie patrzeć i uważnie słuchać – a Adam Wajrak z pewnością potrafi. Polecam gorąco!

Lolek
Adam Wajrak0
Okładka ksiązki - Lolek

Najnowsza książka dla dzieci Adama Wajraka "Lolek" to poruszająca opowieść o pewnym psie. Lolek jest kudłatym stworzeniem o wielkim sercu i trudnej...

To zwierzę mnie bierze
Adam Wajrak0
Okładka ksiązki - To zwierzę mnie bierze

Adam Wajrak na tropie tajemnic zwierząt dużych, małych i najmniejszych. - Po co ślimak pokazuje rogi? - Po co dzięciołkom tylu mężów? - Dlaczego dzierzba...