Nikola, nie mogąc zdusić w sobie uczucia, którym darzy młodego mężczyznę, wraca do stolicy, władając potężną mocą. W kierunku miasta zmierza też dziewczynka z plemienia nomadów, Siral (,,SPINDLE” (Wrzeciono)).
Poznajcie również Kumari, której ukochany został zamordowany w niszczonym pod zagospodarowanie tropikalnym lesie (,,KUARUPU”).
Gdy sięgnąć wystarczająco daleko myślami, przebudza się śpiąca w głębi serca wiedźma.
Oto zbiór fantastycznych opowieści narysowanych w pięknym, żywym stylu.
Wydawnictwo: Waneko
Data wydania: 2024-02-26
Kategoria: Komiksy
- Jak to jest, że ty tak świetnie pływasz? - Bo uwielbiam rybne sashimi. - Czyli jeśli ktoś lubi surową koninę, będzie szybko biegał? ,,Pitu pitu" to...
Przeczytane:2024-11-03, Ocena: 2, Przeczytałam, 52 książki 2024,
Zbiór kilku opowiadań.
Mimo niektórych komentarzy, kreska wyszła całkiem ładnie i nie jest to mankament tego dzieła. Problem miałam z fabułą - autor miesza ze sobą rdzenne wierzenia, szamanizm, pro-naturowe dziwne rzeczy oraz wszelką odrazę do postępu (nie ważne, czy to pokojowy postęp, czy ten wojujący).
Wnioski, jakie mi przyszły z tej lektury wyciągnąć to takie, iż należy wierzyć w gusła i podania o duchach żyjących w każdym drzewku i kwiotku, bo to prawda jest. I należy bezwzględnie tępić wszystkie próby wykorzenienia tradycji, bo tradycja zawsze jest dobra, nigdy zła. Oj, nie podoba mi się.