Wiedźmina przedstawiać nie trzeba - postać stworzona przez Andrzeja Sapkowskiego to fenomen polskiej popkultury. Jednak zanim Geralt z Rivii stał się bohaterem filmów, gier komputerowych, fabularnych i karcianych, wystąpił w wyjątkowym komiksie.
Wydawany w latach 1993-1995 cykl komiksów o Wiedźminie wyprzedził czasy i zapowiedział narodziny megagwiazdy polskiej popkultury. Scenariusz Andrzeja Sapkowskiego i Macieja Parowskiego brawurowo zilustrowany przez Bogusława Polcha to lektura obowiązkowa dla miłośników wiedźmińskiego uniwersum oraz fanów dobrego komiksu.
Kolekcjonerskie wydanie komiksu połączy w jednym tomie sześć powstałych w latach 90. rysunkowych opowieści. Wraz z wcześniejszymi, jednotomowymi edycjami Funky Kovala i Ekspedycją tworzy niezwykłą trylogię jednego z największych mistrzów polskiego komiksu, Bogusława Polcha.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2015-11-17
Kategoria: Komiksy
Łączy on w sobie cykl sześciu rysunkowych opowieści powstałych w latach 90.
- Droga bez powrotu
- Zdrada
- Geralt
- Mniejsze zło
- Ostatnie życzenie
- Granica możliwości
Jest to świetna gratka dla miłośników wiedźmińskiego uniwersum. Z książki możemy dowiedzieć np. jak wyglądali rodzice Geralta ? Nie daleko pada jabłko od jabłoni ? Można powiedzieć, że są to ilustrowane pierwsze dwa tomy książek o przygodach Geralta z Rivii.
Sam szkic i kolorystyka są bardzo ciekawe. Dodatkowo możemy znaleźć krótki wywiad z Maciejem Parowskim, a także diapozytywy z konturem oraz blaudruki z kolorem
Burza Macieja Parowskiego wprowadza czytelników w alternatywną rzeczywistość Polski z okresu bezpośrednio poprzedzającego wybuch II wojny światowej. Autor...
Wyróżnienie w IX edycji Nagrody Literackiej im. Józefa Mackiewicza w 2010 roku We wrześniu 1939 roku ulewne deszcze powstrzymały natarcie...
Przeczytane:2015-11-21, Ocena: 4, Przeczytałem, Mam,