Wieczór

Powieść obyczajowa.Bohaterka, żegnając się z życiem, wspomina je. Wielka miłość, zrządzenia losu, ludzkie wybory, siła pamięci.Ann Lord przeżyła sześćdziesiąt pięć lat, trzykrotnie wychodziła za mąż, ma trzy córki i syna. Umierając na raka, przez ostatnie dni wspomina swe życie i ważnych dla niej ludzi. W szczególności Harrisa Ardena, poznanego latem 1954 roku na ślubie przyjaciółki i będącego największą miłością Ann. Tamten weekend w Maine zmienił całą jej przyszłość...

Informacje dodatkowe o Wieczór:

Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2007 (data przybliżona)
Tytuł oryginału: Evening
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Joanna Puchalska

Kup książkę Wieczór

Wieczór - opinie o książce

Avatar użytkownika -

Przeczytane:2015-04-13,
Powieść trudna w odbiorze, wymaga uwagi czytającego, niemniej bardzo wciągająca. Jest to swoiste studium odchodzenia bohaterki w ostatnim stadium raka i jej wspomnienia dotyczące minionego życia ze szczególnym naciskiem na jeden jedyny wieczór jaki spędziła z mężczyzną, który być może był największą, niespełnioną miłością jej życia.
Avatar użytkownika - KasiaiDaniel
KasiaiDaniel
Przeczytane:2013-06-08, Ocena: 5, Przeczytałem, 2013,
Na lekturę tej książki namówiła mnie moja narzeczona, twierdząc, że jest ona ciekawa, ale mimo wszystko ciężka. W jednym i drugim przypadku miała rację. Książkę czytało się niebywale ciężko, a akcja toczy się tak szybko jak pewien pociąg w pewnej reklamie. Uciekając od reklam, a wracając do książki mówi ona o 65-cio letniej Ann Lord, która jest ciężko chora. Ma raka i praktycznie czeka na swoje odejście. Jest to jej wieczór i jej pożegnanie ze światem. Żegnając się z nim wspomina mienione wydarzenia, a najbardziej weekend podczas którego za mąż wychodzi jej bliska przyjaciółka. W czasie tego weekendu poznaje Harrisa Ardena, tajemniczego lekarza. Od początku Ann jest zainteresowana mężczyzną i jak się okazuje z wzajemnością. Oboje zakochują się w sobie i spędzają razem cudowny wieczór a można by rzec wieczory. Oprócz wspomnianego Harrisa Ann wspomina także swoich przyjaciół, ale także kolejnych mężów, których miała trzech, z którymi doczekała się pięciorga dzieci, które czekają na moment odejścia matki, jednocześnie nie wiedząc jak się w takiej sytuacji zachować. Książka także ukazuje jak można godnie odejść i pokazuje, że nie należy bać się choroby oraz chorych. Jak wspomniałem na początku książka jest ciężka, ale warto ją przeczytać. A jeśli chcecie wiedzieć jak potoczyły się losy Harrisa oraz Ann zapraszam do lektury. Ocena: 7/10 Recenzja opublikowana na moim blogu: http://danwaybooks.blogspot.com/2013/06/nie-tylko-pora-dnia.html
Avatar użytkownika - Mamut
Mamut
Przeczytane:2023-07-28, Ocena: 3, Przeczytałam, 52 książki 2023,

Kobieta wspomina swoją przeszłość. Strasznie chaotyczna akcja, bez wyraźnego podziału na lata, łatwo się pogubić podczas czytania. Część wspomnień to takie gadu-gadu o niczym konkretnym.

Smutna i pełna melancholii opowieść o może już dość oklepanym temacie, lecz jakże inaczej napisana!

Co rusz przenosimy się w czasie.

Sposób pisania? trzeba się skupić ponieważ autorka przeskakuje nie tylko z wydarzeniami. Często z "normalnej " prozy wchodzimy w mądre dialogi kompletnie pozbawione interpunkcji. Możemy się tylko domyślać z kim rozmawia i czy to naprawdę się wydarzyło ,biorąc pod uwagę że docelowo bohaterka leży na łoży śmierci.

Piękne wspomnienia, opisane emocje , ludzkie tragedie, poświęcenie.

Lektura nie należy do łatwych.