Joanna przeprowadza się z Krakowa do Warszawy. W nowym miejscu nie czuje się szczęśliwa,
tym bardziej, że jej mąż często wyjeżdża. Samotność popycha ją w ramiona Dawida, młodego
przystojnego ginekologa. Burzliwy romans staje się początkiem tragedii. Kiedy Joanna zachodzi
w ciążę lekarz porywa ją i więzi w ukryciu. Uważa, że to jedyny sposób, aby ją chronić. Wkrótce
do ich świata wkracza Yasmine, tancerka w nocnym klubie oraz Tomasz, ksiądz, który nie ukrywa
zauroczenia kobietą. Między bohaterami zaczyna się intrygująca psychologiczna gra. Nie wiadomo
kto jest katem a kto ofiarą?
Tatiana Jachyra kreuje wyraziste postacie, zanurzone w obłędnej namiętności, których usilne
dążenie do szczęścia z góry skazane są na tragiczny koniec. Autorka umiejętnie krzyżuje drogi
bohaterów powieści w dusznym, nieprzyjaznym mieście, które potęguje ich poczucie samotności
i wyobcowania. Jachyra z wyjątkową wprawą buduje kryminalną zagadkę i tworzy gęstą atmosferę
zbrodni, pożądania i skandalu.
Książka jest skierowana do szerokiego kręgu odbiorców; zainteresują się nią zarówno czytelnicy
szeroko rozumianej literatury współczesnej, jak i miłośnicy kryminałów, powieści obyczajowych,
a nawet literatury erotycznej. „Wieczerza” jest powieścią niezwykle odważną, podejmującą tematy
tabu, która może stać literackim skandalem wiosny. Problemy tylko naskórkowo poruszane w
polskiej publicystyce, w książce Jachyry podjęte są w sposób zdecydowany i brawurowy. Autorka
nie boi się śmiałych pytań i nie szuka prostych odpowiedzi.
Tatiana Jachyra jest zawodową fotografką. Realizuje sesje zdjęciowe osób z pierwszych stron gazet,
w 2009 roku odbyła się jej autorska wystawa "Gwiazdy w obiektywie".
Prywatnie pasjonuje się historią średniowiecza, wszystkim co symboliczne i mistyczne. Uwielbia
dobre kino, cynizm Woody’ego Allena, powieści Maxime Chattama, Jonathana Carrolla, Stephena
Kinga, Artura Pereza-Reverte i mroczne historie Edgara Allana Poe.
Informacje dodatkowe o Wieczerza:
Wydawnictwo: Akurat