Burzliwa historia współczesnej Palestyny, opowiedziana jak jeszcze nigdy dotąd - przez pryzmat losów trzech pokoleń rodziny uchodźców.
Rok 1948. Palestyńska rodzina Abulhejas zostaje przesiedlona do obozu uchodźców w Dżeninie. Wygnani z ukochanych gajów oliwnych, pozostawieni w fatalnych warunkach, starają się przetrwa.Tęsknota za domem, nagła śmierć najbliższych, rozłąka, bratobójcza walka - los nie będzie dla nich łaskawy. Powieść Abulhawy odsłania ludzką twarz jednego z najbardziej zagorzałych konfliktów naszych czasów, dowodząc uniwersalnego pragnienia wspólnoty i bezpieczeństwa oraz własnego miejsca na ziemi. To opowieść o nieustannej walce i woli przetrwania, a także o uczuciu, co rzuca się bez strachu ku nieskończoności.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2012-05-08
Tytuł oryginału: Mornings in Jenin
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Magdalena Moltzan-Małkowska
Przepiękna, nasycona emocjami opowieść o silnych, niedoskonałych kobietach; o emigracji, rozdzieleniu i cierpieniu; o odrodzeniu, rodzinie, wytrwałości...
Przeczytane:2012-07-16, Ocena: 6, Przeczytałam, ...Arabski Świat, ***Wojenne czasy, #Wydarzyło się naprawdę,
„Wiatr z północy” to niesamowita powieść Susan Abulhawy, w której autorka przedstawiła losy arabskiej rodziny – jednej z wielu na ziemiach dawnej Palestyny – która w połowie XX wieku zostaje wysiedlona z rodzinnej ziemi i przeniesiona do obozu dla uchodźców w Dżeninie.
Na skutek zawirowań politycznych i zmian na świecie po II wojnie światowej Palestyńczycy, żyjący z uprawy oliwek i innych płodów ziemi i od pokoleń zamieszkujący tereny pomiędzy Syrią, Jordanią i Egiptem, z dnia na dzień zostają pozbawieni tego wszystkiego co kochali i o co zabiegali przez wieki. Zmuszeni do opuszczenia swoich domów wędrują w nieznane, a w miejscu gdzie znajdowały się ich gospodarstwa utworzono dla ludności żydowskiej nowe państwo Izrael.
„Wiatr z północy” to forma pamiętnika, w którym Susan Abulhawa w sposób niezwykle ciepły, przejmujący i ciekawy opowiada historię swego życia i losów swojej rodziny. Książka o sile rodzinnej miłości, przyjaźni, przywiązaniu do tradycji, ale także o tęsknocie za domem, bólu, poświęceniu, niebezpieczeństwie i grozie wojny, tułaczce i nieustannej walce o przetrwanie.
Lektura tej powieści pozwala czytelnikowi odkryć ogromną siłę ludzkiego charakteru, poznać co znaczy cierpienie, niepewność jutra i śmierć najbliższych. Troski, smutki i radości oraz wszelkie uczucia towarzyszące bohaterom trafiają głęboko w serce czytelnika i nie pozostawiają go obojętnym wobec niesprawiedliwości i zniewoleniu.
W powieści dostrzegamy również ogromne różnice kulturowe pomiędzy światem arabskim, a kapitalistyczną cywilizacją Stanów Zjednoczonych, gdzie w nagrodę, w ramach szkolnej wymiany trafiła bohaterka książki. Początkowe wyobcowanie i tęsknota za rodzinnym krajem ustępują stopniowo zamieniając się w akceptację i dostrzeganie pozytywnych stron nowego życia.
Książka poruszyła do głębi moje serce i myślę, że spodoba się każdemu czytelnikowi, czy to z powodu konfliktu izraelsko- palestyńskiego, poznania kultury arabskiej i życia tamtejszych społeczności, czy też zainteresowania opowieścią rodem z odległego kraju.
Polecam.