Kiedy ukraińska dziennikarka Julia Mendel otrzymała telefon z propozycją pracy dla prezydenta Wołodymyra Zełenskiego, nie miała pojęcia, co ją czeka.

W swojej szczerej i poruszającej relacji była sekretarz prasowa Zełenskiego opowiada historię jego nieprawdopodobnej kariery od popularnego komika do prezydenta Ukrainy. I to z najbliższej perspektywy. Jako świadek siedzący w pierwszym rzędzie, Mendel uczestniczyła w wielu kluczowych wydarzeniach poprzedzających rosyjską inwazję w 2022 r. Brała udział w spotkaniach Zełenskiego z Putinem i z innymi przywódcami europejskimi, odwiedzała linię frontu w Donbasie, odpowiadała na pytania prasy po słynnych rozmowach telefonicznych między Donaldem Trumpem a Zełenskim, które doprowadziły do pierwszego impeachmentu amerykańskiego prezydenta. Doświadczyła też na własnej skórze wielokrotnych ataków Kremla mających na celu zdyskredytowanie Zełenskiego z pomocą dezinformacji i kłamstw szerzonych przez armię botów i trolli.

Mendel była też jednym z najbliższych świadków wysiłków Zełenskiego, by wydobyć Ukrainę z cienia sowieckiej przeszłości i przemienić ją w tętniącą życiem europejską demokrację. Autorka rzuca światło na ogromne problemy gospodarcze, z jakimi boryka się Ukraina, oraz na skorumpowanych oligarchów, którzy działają w porozumieniu z Rosją.

Pisząc, dosłownie, przy dźwiękach eksplozji rosyjskich bomb, Julia Mendel opisuje wojenną codzienność 2022 roku, m.in. swoje pożegnanie z narzeczonym, który jak wielu innych ukraińskich mężczyzn wyrusza na front. W tej opowieści o Zełenskim, Ukrainie i jej niezwykłych ludziach, autorka przypomina nam o ogromnym znaczeniu prawdy i ludzkich wartości, które stają się szczególnie istotne w naszych coraz mroczniejszych czasach.

Dzieląc się własną historią, Julia Mendel otwiera dla nas okno, przez które możemy zobaczyć duszę współczesnej Ukrainy. Książka "Walka naszego życia" wprowadza czytelników w życie pokolenia wychowanego w czasach transformacji i dostarcza istotnych informacji na temat wojny Putina z Ukrainą. Osobista podróż Julii i podróż jej narodu poruszają i skłaniają do pogłębienia wiedzy - Gayle Tzemach Lemmo

Kim jest Wołodymyr Zełenski? Niewiele osób, które piszą o ukraińskim prezydencie i jego zaskakującym awansie, najpierw na szczyt ukraińskiej polityki, a potem do rangi najpopularniejszego w Ameryce zagranicznego przywódcy, zna go tak dobrze jak Julia Mendel. (...). Jest to lektura obowiązkowa dla każdego, kto chce zrozumieć dzisiejszą Ukrainę i wartości, o które walczy - Serhii Plokhy

W szczerej i przenikliwej "Walce o nasze życie" Mendel opowiada porywającą historię dojrzewania Ukrainy w najbardziej makabrycznych okolicznościach - Marci Shore

Informacje dodatkowe o Walka naszego życia. Moja praca z Zełenskim, ukraińskie zmagania o demokrację i co to wszystko znaczy dla świata:

Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2022-09-28
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: The Fight of our Lives

Tagi: Reportaż i dziennikarstwo śledcze

Kup książkę Walka naszego życia. Moja praca z Zełenskim, ukraińskie zmagania o demokrację i co to wszystko znaczy dla świata

Walka naszego życia. Moja praca z Zełenskim, ukraińskie zmagania o demokrację i co to wszystko znaczy dla świata - opinie o książce

„Walka naszego życia” to historia przedstawiona przez byłą sekretarz Wołodymyra Zełenskiego, Julię Mendel. To książka, która w tych trudnych czasach, gdy Ukraina objęta jest wojną jest świadectwem tego, jak wiele złego dzieje się w tej wojnie. Pokazuje, że głowa Państwa jednak się nie poddaje i robi wszystko, aby ratować swój kraj, który jest dla niego najważniejszy. Wołodymyr Zełenski to dość kontrowersyjna postać w świecie polityki. Ten, kto, choć w pewnym stopniu interesuje się sprawami politycznymi świata pamięta, jak wiele kontrowersji wzbudziło pojawienie się kandydatury Zełenskiego w wyborach prezydenckich w 2019 roku. Niemniej jednak, jak sama autorka pisze w książce „Walka naszego życia” korupcja w Ukrainie w politycznym świecie była na zaskakująco wysokim poziomie. Ludzi powoli zaczęło to przerastać, przestawali sobie radzić z wpływami rosyjskich oligarchów w ich życie, dlatego potrzebowali pilnie zmian. Wybierając w drugiej turze wyborów osobę, która powszechnie miła opinię komika okazali swój bunt przeciwko temu, co dzieje się w ich kraju. Szczególnym podkreśleniem tego, jak bardzo dla ludzi miarka się przebrała jest miażdżąca przewaga, którą Zełenski uzyskał w drugiej turze, gdyż zyskał ponad siedemdziesiącio procentowe poparcie, co chyba dla wszystkich było niemałym zaskoczeniem. Autorka w książce opisuje trwanie tuż obok nowo wybranego prezydenta, bycie w centrum wszystkich wydarzeń. Dokładnie opisuje moment wybuchu wojny, co wtedy robiła i w jakim zaskoczeniu była. Bo, mimo iż od dłuższego czasu mówiło się o tym, że Rosja chce zaatakować Ukrainę i ludność w Ukrainie była na to w pewnym stopniu przygotowywana, to tak naprawdę nikt nie dopuszczał myśli, że atak Rosji na Ukrainę może stać się faktem. Każdy starał się o tym nie myśleć, jak o czymś realnym. Dlatego też, chociażby w dniu 24 lutego 2022 roku, w dniu wybuchu wkroczenia wojsk Rosyjskich do Ukrainy, nawet nie byli zorientowani, gdzie znajdują się schrony, mimo iż wszyscy dostawali broszury zawierające takie informacje. Autorka wraca wspomnieniami do momentu, gdy już w trzeciej dobie rosyjskiej inwazji Zełenski nie skorzystał z możliwości ewakuacji z kraju, a nagrał i opublikował w sieci filmik wraz z przedstawicielami najwyższych władz, wprost z Kijowa. Zełenski zyskał jeszcze większą sympatię, a o nim usłyszał cały świat. Nie każdy zdobyłby się na tak stanowcze kroki, pozostanie na czele swojego kraju i bronienie go, nawet kosztem własnego życia, mając możliwość znalezienia bezpiecznego miejsca dla siebie i swoich bliskich. Autorka podkreśla również, jak wielką rolę odegrała żona prezydenta – Ołena Zełenska, która także zdecydowała się na pozostanie w kraju, w którym z każdym kolejnym dniem wojna rozprzestrzeniała się na jeszcze większą skalę. Julia Mendel podkreśla, że pierwsza dama wykorzystywała wszystkie swoje możliwości, aby nieść pomoc, wspierać ludzi i ułatwiać im możliwości ewakuacji z zajętych terenów. Ona, podobnie jak jej mąż, nigdy nie uciekła przed wojną, mimo iż ta niosła ogromne zagrożenie, także dla jej rodziny, która jest na celowniku wroga. Książka, która w dzisiejszych, trudnych czasach zyskuje inny wymiar, pokazuje obraz człowieka, który się nie poddaje, ryzykuje własne dobro dla dobra kraju. Walczy ze wszystkich sił i szuka wsparcia dosłownie wszędzie. Książka jest wspomnieniami, które Julia Mendel spisała w rozdziałach w bardzo ciekawy sposób. Ja dosłownie pochłonęłam książkę z wielkim zaciekawieniem, bo to temat, który jest tuż obok i nie mogę przejść obok niego obojętnie. Za możliwość przeczytania i zrecenzowania książki dziękuję portalowi sztukater.pl.

Rok szarańczy
Terry Hayes