Wakacje. Możliwe, że odchodzimy

"Wakacje" i "Możliwe, że odchodzimy" to połączone wydanie dwóch ulubionych przez czeskich czytelników zbiorów opowiadań Jana Balabána. Drugi ze zbiorów otrzymał we wrześniu 2011 tytuł Książki Dziesięciolecia, zdobył też inne nagrody m. in.: najbardziej prestiżową czeską nagrodę literacką Magnesia Litera w kategorii Proza Roku 2005 i tytuł Książki Roku 2004 w plebiscycie popularnego dziennika Lidové Noviny.Pierwszy zbiór, "Wakacje" to szesnaście bardzo krótkich opowiadań, tylko na pozór będących osobnymi. Drugi, "Możliwe, że odchodzimy" składa się z dwudziestu dłuższych i bardziej złożonych historii.W obu zbiorach autor stara się zrozumieć problemy przeciętnych i w pewnym sensie pod-przeciętnych ludzi, rozczarowanych życiem i sobą, szukających ukojenia w alkoholu, samotnych, rozwiedzionych, nie mogących znaleźć pracy, zagubionych. Bohaterowie Balabána są mieszkańcami robotniczej Ostrawy, pełnej smogu, blokowisk i ludzi, którzy stracili wiarę w sens życia i jego wartości. Autor pokazuje rzeczywistość, która boli, nie pozbawiając przy tym czytelnika ani swoich bohaterów nadziei.Poruszająca treść i prosty a zarazem piękny styl Balabána sprawiają, że książka jest prawdziwym klejnotem literatury czeskiej.

Informacje dodatkowe o Wakacje. Możliwe, że odchodzimy:

Wakacje. Możliwe, że odchodzimy - opinie o książce

Avatar użytkownika - Anna_Valerious
Anna_Valerious
Przeczytane:2015-01-04, Ocena: 3, Przeczytałam, 52 książki 2015,
Polecam ją ludziom, którzy lubią pesymistyczne książki, takie bardzo życiowe. Balaban nie pisze lekko, przedstawia nam codzienne sytuacje, które pewnie wielu z nas zna z autopsji. Świat wykreowany przez Balabana jest smutny, to świat za kratami w oknach wielkich blokowisk, świat rozwodów, radzenia sobie ze wspomnieniami, z nudną i nużącą pracą. To nie są historie na leniwe popołudnia, bardziej takie, które zniechęcają do życia. Bohaterowie są imienni, jest ich wielu i niektórzy pewnie mogliby się z nimi utożsamić. Trudno jest mi to jednoznacznie stwierdzić, ponieważ jestem jeszcze za młoda na ślub, a co dopiero na rozwód, nie mam dzieci, kredytów, pracy i mało jest w tej książce sytuacji, które mogłabym zrozumieć w 100%. Nie jest to literatura, którą czytam na co dzień, gdyby nie obowiązek pewnie nigdy bym po nią nie sięgnęła. Książka składa się z wielu, niekoniecznie połączonych ze sobą historii wielu osób, w których można się pogubić, a już na pewno łatwo je zapomnieć zanim skończy się następną z nich. Reklamowana jako najlepsza książka dziesięciolecia - dla mnie na pewno nie.
Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;